Share

cover art for August Strindbergs 1890-tal

Bläck Metal

August Strindbergs 1890-tal

Season 1, Ep. 85

Detta avsnitt av podden handlar inte om ett speciellt verk utan går igenom massor av August Strindbergs verk från 1890-talet. Det blir som snabbreprisen i melodifestivalen och du får här en stadig utförsbacke när Teodor och David listar författarens bästa historier till hans sämsta som de aldrig vill läsa igen.


Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-Matz


Produktionsbolag: Polpo Play AB

www.polpoplay.com

More episodes

View all episodes

 • 94. Ett drömspel

  27:19
  Det har blivit dags för David och Teodor att prata om det drömlika vandringsdramat Ett drömspel. Det sista av de riktigt stora verken och Augusts favorit. Men lever pjäsen upp till sin status? (Ja)
 • 93. Svanevit

  26:03
  Duon tar er den här veckan igenom ett av Strindbergs absolut sämsta verk. Kanske det sämsta någonsin. Pjäsen heter Svanevit och innehåller Strindbergklassiker som sexiga tonårstjejer och elaka kvinnor.
 • 92. Kronbruden

  27:03
  David och Teodor fortsätter sin oändliga resa genom Strindbergs katalog, och den här veckan har det blivit dags för Kronbruden - en pjäs full av nationalromantik och övernaturliga inslag. Men det är inte ett äkta Bläck Metal-avsnitt om man inte också har tid att prata om en olycklig japanesare.
 • 91. Dödsdansen 2

  28:26
  I veckans avsnitt pratar David och Teo om Dödsdansen 2, en uppföljare som på många sätt liknar den första pjäsen. Men avsnittet inleds med ett långt snack om ljudböcker och deckare där Teo avslöjar att han hatar Pascal Engman.
 • 90. Dödsdansen 1

  38:44
  Den här veckan avhandlar David och Teo Dödsdansens första del, men de hinner också prata en del om Melodifestivalgeneralens ovilja att kamma hem en repeat i Eurovision, fredslitteratur från sekelskiftet och Augusts relation till sin svåger.
 • 89. Påsk

  27:35
  Än är det inte påsk men det har blivit dags för Teodor och David att läsa August Strindbergs "Påsk", en pjäs från 1900. Killarna går igenom handlingen och vad kritikerna tyckte och hur författaren själv kände kring sitt verk. Dessutom får vi reda på hur David fått djupa skärsår i fingret.Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-MatzProduktionsbolag: Polpo Play ABwww.polpoplay.com
 • 88. Kaspers fet-tisdag

  29:48
  David och Teodor snackar i detta avsnitt om August Strindbergs "Kaspers Fet-tisdag". I denna pjäs har författaren hämtat inspiration från kasperspel vilket är ett slags dockteater. Hör vad killarna tycker om pjäsen och hör varför David älskar att bjuda Teo på mat.Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-MatzProduktionsbolag: Polpo Play ABwww.polpoplay.com
 • 87. Midsommar

  27:14
  Teodor och David läser August Strindberg och är hoppfulla i början av pjäsen Midsommar med dess fina skärgårdsbeskrivning, men sedan går det snabbt utför. David sår också ett frö till den kanske kommande podden "Beck Metal" om Martin Beck-filmerna.Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-MatzProduktionsbolag: Polpo Play ABwww.polpoplay.com
 • 86. Gustav Adolf

  29:25
  Teodor och David följer med August Strindberg in i 1900-talet och har nu läst hans längsta pjäs, Gustav Adolf. Historien följer kungen och massor av karaktärer under trettioåriga kriget. Killarna tycker att det helt klart är för många karaktärer, eller icke-karaktärer, och tycker att du inte bör läsa detta verk. Lyssna hellre på podden!Idé och medverkande: David Andersson & Teodor Stig-MatzProduktionsbolag: Polpo Play ABwww.polpoplay.com