Share

cover art for #Ep 70 Tomatdyrking for nybegynnere og litt øvet!

Dyrkingspodden

#Ep 70 Tomatdyrking for nybegynnere og litt øvet!

I denne episoden handler det om tomater og tips og råd for å komme i gang med denne deilige og relativt enkle planten. Vi har invitert Helene Orskaug, dama bak tomatprat.no, til å dele sine tips og råd - om dyrking, stell av og ikke minst noen favoritt sorter tomat. Visste du at det fins tusenvis av ulike sorter tomater? Og få Helenes genialt enkle tips til gjødsling av tomatplanter.


Selv om Helene fortsatt kaller seg amatør (i ordets rette forstand - en som elsker det de gjør) har hun masse erfaring og er en ivrig tomatdyrker som fikk sitt første drivhus våren 2012. I nettbutikken hennes selger hun rundt 300 ulike sorter tomater og i episoden hjelper hun oss til å finne frem i tomatjungelen - enten du har drivhus eller bare en vinduskarm.


Har du ikke prøvd å så tomater, er det ikke for sent å gjøre det nå, faktisk sier Helene at microbusk tomatplanter, kan du så i juni for å ta inn og få tomater helt frem til jul! Men får du frø i jorda før påske kan du høste fra sensommeren og gjennom mesteparten av høsten.


Lenke til Helenes tomatblogg: Helenes Tomater: Velkommen til min tomatverden! (tomatprat.blogspot.com)

Lenke til Helenes frøbutikk: TomatPrat frøbutikk – TomatPrat.no


Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  


More episodes

View all episodes

 • #Ep 86 Vår eller høstdyrking - del 2

  18:16
  I denne episoden fortsetter vi tema som både kan gi deg større utbytte av dyrkingen din, bedre tilpasset mengde gjennom året og ikke minst kanskje litt mindre stress på våren? Vi gjør oppmerksom på at opptaket ble gjort i juli.Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 85. #Ep 85 Vår eller høstdyrking?

  17:02
  I denne og neste episode gir vi deg innsikt i hvordan du kan få mer ut av dyrkingen din, bare ved å vurdere når det er best å dyrke hva! Vi har latt oss inspirere i denne og neste episode av to dyrkingshelter. Nå forklarer vi hvordan du kan lære av disse, slik at du til neste år kan planlegge på en litt klokere måte. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 84. #Ep 84 Slik bekjemper du lus

  22:03
  Hanne fra Hobbygartnerskolen og Cheryl fra Kristiansand andelslandbruk snakker i denne episoden om lus. Hvorfor kommer de, hvilken funksjon har de i hagen og bør du bekjempe de? Hvis ja, hvordan? Lær mer om lus, enten de er grønne eller svarte, på grønnsaker, bærbusker eller trær. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • #Ep 83 Hva kan og bør du så midt på sommeren?

  07:29
  I denne kortepisoden gir Cheryl deg et utvalg av grønnsaksplanter det er lurt å så nå, midt-sommers. Enten det er for å erstatte ting du har høstet og du trenger å fylle noen "hull" i kjøkkenhage, eller du vil planlegge for høst, vinter og faktisk neste vår. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 82. Ep 82 Når er egentlig grønnsaken moden?

  09:15
  I denne episoden gir Cheryl deg noen eksempler på hva du kan se etter for å forstå når en grønnsak er klar til høsting. Vi er innom poteten, beter, gulrøtter, bønner og erter. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 81. #Ep 81 Fiberduk og andre måter å beskytte planter på

  20:52
  Vi har tidligere snakket om bunndekke - denne gangen er det "toppdekke" som er tema. Det vil si hva kan du bruke for å hindre at andre ubudne gjester forsyner seg av det du dyrker. Vi kommer med tips og råd som hjelper mot skadeinsekter, fugler og rådyr. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 80. #Ep 80 Slik steller du tomatplanter

  29:39
  Vi har igjen fått besøk av Helene fra Tomatprat.no. Denne gangen snakker vi om hvordan du best kan ta vare på tomatplantene dine og Helene deler sitt tips til hvordan du kan lage dine egne tomatfrø. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 79. #Ep 79 Dette kan du gjøre tidlig sommer

  22:02
  Juni er en travel måned og vi går gjennom hva det er lurt å fokusere på, for å få mest mulig ut av tiden du bruker i kjøkkenhagen. Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.  
 • 78. #78 Bunndekke - hva er det egentlig og hvorfor er det lurt å ha?

  23:54
  I denne episoden går vi mer systematisk til verks på hva bunndekke egentlig er, hvorfor det er viktig og hva du kan oppnå med å ta det i bruk. Forresten er det også en episode som kan spare deg for både tid og penger! Lurer du på noe eller har du forslag til tema du vil vi skal ta opp? Still oss gjerne spørsmål eller kom med kommentarer eller bare følg oss gjerne på  Dyrkingspodden | Facebook, LinkedIn og/eller Instagram hvor vi legger ut bilder og annen relevant info knyttet til episoden.