Share

Juridisk ABC

Jus er spennende! Her får du de beste juridiske rådene fra erfarne advokater!


Latest episode

 • Hvordan snakke med ansatte om rus og spilleproblemer?

  01:08:46
  I denne episoden av Juridisk ABC har vi fått besøk av Camilla Lynne Bakkeng og Jarle Wangen i AKAN. Vi skal snakke om et viktig og vanskelig tema, nemlig hvordan arbeidsgivere kan forebygge og håndtere utfordringer knyttet til ansatte som har utfordringer med rus eller spill på arbeidsplassen.

More episodes

View all episodes

 • De viktigste lovendringene på arbeidsrettens område i 2024

  01:07:01
  I denne episoden får du en gjennomgang av de viktigste endringene i arbeidsmiljøloven i 2024. Vi går både gjennom endringene som trådte i kraft 1. januar og vi snakker om endring
 • Årskavalkade for arbeidsrettsåret 2023

  02:01:05
  Mari Verling og Jan-Erik Sverre er tilbake i studio for en gjennomgang av de viktigste arbeidsrettsdommene fra 2023. Dette er en lang episode, men den er fullstappet av spennende dommer som vi oppsummerer og diskuterer. LAST NED EKSTRAMATERIALEGå til denne siden for å laste ned pdf med dommene vi snakker om i podcasten: Lenke
 • Praktisk Håndtering av varsling i arbeidslivet

  01:17:38
  I denne episoden av "Juridisk ABC", har vi gleden av å ønske velkommen til Jan-Erik Sverre og Mari Verling, forfattere av boken "Varsling: Praktisk håndbok om håndtering av varsler etter arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven". Denne episoden vil fokusere på den praktiske håndteringen av varsling i arbeidsmiljøet, et emne som er av stor betydning for både arbeidsgivere og arbeidstakere.I denne episoden lærer du om relgene for varsling og hvordan varsler om kritikkverdige forhold i virksomheten bør håndteres, i tråd med arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven. Vi diskuterer hva som karakteriserer et kritikkverdig forhold og hvilke plikter virksomheter har når det gjelder å etablere varslingsrutiner.I tillegg ser vi på praktiske eksempler og for å gi deg et klarere bilde av hvordan teori anvendes i praksis. Jan-Erik og Mari vil dele sin ekspertise om hvordan arbeidstakere bør gå frem ved varsling, og vi vil se på steg-for-steg prosesser for effektiv håndtering av slike saker.Videre får du innsikt i de vanligste utfordringene arbeidsgivere og HR-ansvarlige møter når de håndterer varsler, og hvordan man kan navigere disse utfordringene på en hensynsfull og lovlig måte. Denne episoden av "Juridisk ABC" er essensiell for alle som arbeider med eller er interessert i varsling og juridiske aspekter ved arbeidslivet.
 • AI i næringslivet - juridiske og teknologiske perspektiver

  01:19:54
  Det er umulig å ignorere det: Kunstig Intelligens (AI) blir stadig mer populært, og det er nå på tide å forstå hva dette innebærer for din virksomhet: AI- kunnskap er nå uunngåelig for suksess. I denne episoden tar vi et dypdykk i AI-verdenen med partner i Kvale, og viktigere, IT-ekspert, Per-Kaare Svendsen. Her anbefales det å spisse ørene!I den episoden av podkasten dekker Per-Kåre Svendsen og Eivind Arntsen blant annet:👉🏻 Hva må du kjenne til om kunstig intelligens? - Få en grundig forståelse av AI, dens muligheter og begrensninger.👉🏻 Fallgruver - Lær om vanlige feil og utfordringer ved AI-implementering i din virksomhet og hvordan du skal gå frem for å unngå disse.👉🏻 Forbehold for ledere – Hva bør du som leder foreta deg, og passe på, når du vurderer å implementere AI i din virksomhet?👉🏻 Veien til suksess – Hvordan lykkes?
 • Kan man skille butikk og sikkerhetspolitikk?

  50:59
  Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 er Norges sikkerhetsmessige omgivelser gått gjennom store endringer. PST antar* at land som særlig Russland, Kina, Iran og Pakistan vil utsette norske virksomheter for skjulte og fordekte forsøk på anskaffelse av varer, teknologi og informasjon. Hvordan kan det norske næringslivet bidra til å sikre norske interesser? Gjester i denne episoden er Hedvig Moe som er tidligere assisterende sjef i PST og nåværende Specialist Counsel i Thommessen og Tron Dalheim som er partner i Thommessen. I denne episoden diskuteres det blant annet hvordan det arbeidsrettslige regler er tilpasset den nåværende sikkerhetssituasjonen, hvordan man bør gå frem ved ansettelser av personer med bakgrunn fra en fremmed stat og hva som skjer hvis det viser seg at man har ansatt en innsider. (Kilde: PSTs trusselvurdering 2023) Meld deg på nyhetsbrevet for å få gratis nyheter, invitasjoner til kurs, webinarer og annet verdifullt innhold for deg som er leder eller jobber med HR: Klikk her.
 • Åpenhetsloven i praksis

  01:22:58
  I 2022 fikk vi en ny lov med navnet Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven)I lovens første paragraf heter det at "Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold."Det høres jo ut som et godt formål, men men hva betyr egentlig dette i praksis? I denne episoden har vi med oss Ole Andre Oftebro og Mads K. Haugse fra advokatfirmaet CMC Kluge.