Share

Juridisk ABC

Jus er spennende! Her får du de beste juridiske rådene fra erfarne advokater!


Latest episode

 • Åpenhetsloven i praksis

  01:22:58
  I 2022 fikk vi en ny lov med navnet Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven)I lovens første paragraf heter det at "Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold."Det høres jo ut som et godt formål, men men hva betyr egentlig dette i praksis? I denne episoden har vi med oss Ole Andre Oftebro og Mads K. Haugse fra advokatfirmaet CMC Kluge.

More episodes

View all episodes

 • Seksuell trakassering på arbeidsplassen

  53:18
  Selv om vi i Norge har kommet langt når det gjelder likestilling, har vi fortsatt en vei å gå. Statistikk viser at en høy andel kvinner jevnlig opplever seksuell trakassering på arbeidsplassen. Vi ønsker å kaste lys på dette temaet med denne episoden som publiseres 8. mars, nettopp fordi vi mener at disse tallene er altfor høye. Økt oppmerksomhet på temaet kan bidra til at flere blir oppmerksomme på problematikken, og at man lettere kan identifisere og håndtere problemene knyttet til dette. Vi har også sett flere rettssaker de siste årene der dette er tema. Vi håper og tror at det økte fokuset vil bidra til et mer verdig arbeidsliv for begge kjønn på sikt. I dagens podkast vil arbeidsrettsadvokat Eivind Arntsen, sammen med kollegaer Vegard Hagen og Åste Sandsberg, ta for seg temaet seksuell trakassering på arbeidsplassen. Her vil du få nærmere innsikt i hvilke handlinger som utgjør seksuell trakassering, hva man som arbeidstaker bør gjøre dersom man opplever dette, og hvordan man som arbeidsgiver kan ta hånd om problemer knyttet til dette. Kan man si opp noen som har seksuelt trakassert noen på arbeidsplassen? Hvordan skal man eventuelt gå frem? Dette får du svaret på i dagens podkast.
 • Innleie fra bemanningsbyråer

  49:32
  Advokay (H) Nicolay Skarning er i studio og snakker om de nye reglene i arbeidsmiljøloven om innleie som er snart trer i kraft.På slutten får du også høre om det nye e-læringskurset Arbeidsrettsakademiet.
 • Tiktok på arbeidsgivers mobiltelefon, quiet quitting og trakasseringssaker i forsvaret

  31:49
  I denne episoden får Eivind besøk av en gammel venn av podcasten, advokat (H) Nicolay Skarning. Dette er en litt uformell prat der vi er inne på Tiktok vs styringsretten, hvordan man følger opp "quiet quitting", samt litt om varslingssakene som dominerer media igjen. På slutten får du også høre om det nye e-læringskurset Arbeidsrettsakademiet.
 • Sykefravær - oppfølging, tilrettelegging eller oppsigelse?

  53:58
  Alle kan bli syke, og en arbeidstaker som er syk har et sterkt vern etter arbeidsmiljøloven. Men hvor lenge varer dette vernet? Må arbeidsgiver akseptere at den ansatte er borte i flere år? Og hva hvis den ansatte har omfattende og hyppig sykefravær over lang tid - kan dette gi grunnlag for oppsigelse?I denne episoden har Eivind Arntsen besøk av kollega Åste Sandsberg fra Advokatfirmaet Varder. Åste jobber mye med sykefraværsproblematikk, og har skrevet avhandling om temaet.Dette er en episode der du får gjennomgang av reglene, eksempler på dommer og gode råd for hvordan du skal håndtere de vanskelige sykefraværsakene.Meld deg på nyhetsbrevet for å få gratis nyheter, invitasjoner til kurs og webinarer og annet verdifullt innhold for deg som er leder eller jobber med HR.
 • Arbeidsrettslig compliance

  25:30
  I denne episoden av podcasten introduserer vi begrepet arbeidsrettslig compliance. Advokatene Christel Søreide, Jan Fougner og Eivind Arntsen har en samtale rundt hva compliance i arbeidslivet innebærer, hvorfor dette arbeidet er viktig, og hva som skal til for å lykkes. Podcasten ble spontant innspilt fredag 03.02. under det årlige arbeidsrettskurset i Sandefjord.Dette er en episode som egner seg godt for alle som har interesse for arbeidsrett, ledelse og virksomhetsstyring.
 • Arbeidsrettsåret 2023 - Hvilke trender og nye lovregler kan vi vente oss?

  56:38
  Gjester i studio er Jan-Erik Sverre og Mari Verling fra Kvale Advokatfirma.