Shit happens med IBD-IDA
All Episodes
E84 Hvordan går det med Lasse?
27:47Ved jevne mellom rom har Lasse vært i studio. Første gang var 2 uker etter han fikk sin IBD diagnose hvor han hadde tusen spørsmål og hvor fremtiden var usikker. Vi har fulgt han gjennom undersøkelser, oppturer og nedturer. Nå er han tilbake i studio igjen. Lasse var livredd for at han måtte slutte i jobben, så hvordan går det nå egentlig? Har de funnet en god behandling? Hvordan gikk alle fly turene? Bruker han fortsatt periodisk faste? Dette og mer til får vi svar på i denne episoden. Takk til Lasse som lar oss følge han igjennom de første årene som IBD’er. God lytt.E83 Stomi er ingen hinder.
29:05Henning Brenders er en mann med stor M. En mann som ønsker å vise at selv om livet ble litt annerledes enn først tenkt, så kan livet være sinnsykt bra likevel. I denne episoden snakker vi om livet med stomi, om det å leve på tross av og å se muligheter selv med noen begrensninger. Henning forteller oss sin historie på en ærlig, brutal og tøff måte. samtidig som han brenner for å gi håp og vise andre at stomi ikke er noe hindring i å leve. Henning er en aktiv mann som deler alt på Instagram under navnet sjukt_aktiv. Denne episoden har liksom alt. Den har den tøffe personlige historien som ender i en styrke få mennesker har. Takk til Henning for din åpenhet og din unike måte å gi håp på. God lytt!E82 Et barn av en kroniker.
20:13I denne episoden har jeg med meg min egen datter,Elida på snart 14 i studio. Vi snakker om hennes oppvekst med en syk mamma. Vi snakker om redsel, om andres kommentarer, om det å ha en annerledes familie, om hva hun syntes om at mamma er så åpen og om mye mer. Dette ble en tøff, nær og fin episode der latter og tårer sitter løst. Takk til Elida for hennes modighet, åpenhet og klokskap. Stolt mamma. God lytt.E81 IBD-IDA tar praten med søvnekspert Alexander Andersen.
35:37Jeg tar praten med søvnekspert Alexander Andersen som driver Søvnklinikken. Han har personlig erfaring rundt det å slite med søvn, noe som gjorde at han byttet karriere, og i dag lever av å hjelpe andre til bedre søvn. I denne episoden snakker vi om disse fellene vi går i, om hvilke grep vi bør ta og ikke minst hvordan lykkes på lang sikt. Er du nyskjerrig på hva Aleksander driver med etter å ha hørt episoden? Du finner han på sovnklinikken.no han er på Instagram og Facebook også. God lytt!E80 Lakenskrekk, tankekjør og lange netter.
24:17Veldig mange har opplevd det en eller annen gang i livet; at søvn blir til et evigvarende prosjekt der ole lukkøye hopper bukk over oss gang på gang. I denne episoden har jeg med meg Gina Karoline; og vi deler våre erfaringer, som to kronikere, nettopp rundt emnet søvn på godt og vondt. Vi kom til konklusjon: vi trenger hjelp til å forstå dette bedre. Dette ble derfor del 1 av 2 episoder om søvn. I Neste episode har jeg med meg en ekspert som kan gi oss noen svar. Takk til gjest: Gina Karoline for din åpenhet. God lytt.E79 Et liv med kort tarm-syndrom.
33:56Denne episoden er på en måte oppfølging av episode 78 der Bjørn Moum ga oss en innføring av hva kort tarm syndrom er og hvordan den behandles. I denne episoden er Hanne gjest. Hun har en gripende historie og en inspirerende væremåte jeg gleder meg til å dele med deg. Det er viktig å huske at dette er Hannes personlige historie, ingen historie er lik og alle er like viktige å formidle. God lyttE78 Kort tarm-syndrom. Hva er det, Bjørn Moum?
40:24I den episoden er Bjørn Moum gjest for å gi oss en god innføring i hva kort tarm-syndrom er, hvordan det er å leve med, hvordan det behandles, hvordan fremtidsutsiktene til disse pasientene er og mye, mye mer. Takk til Bjørn Moum som forklarer ting på en unik, forståelig og god måte. God lytt.E77 Hva er periodisk faste og hvordan kan det påvirke fordøyelsen? Marit Kolby gir svar.
35:38VIITIG: Har du lyst til å prøve dette ut etter å hørt denne episoden? Snakk med legen din. Det kan være medisiner eller grunner til at dette ikke er noe for deg, derfor må du ta praten med legen din om dette på lik linje som ved dietter, vitaminer osv. aldri start på noe nytt uten at legen din er underrettet og enig. Når du har en fordøyelsessykdom opplever vi ofte at mat tar mye større plass i livet vårt enn vi skulle ønske. Noen leter etter den perfekte dietten, noen har mer enn nok med å prøve å finne sin egen "nei og ja" mat liste. Det mange sier er at mat dessverre blir en fiende fordi maten blir forbundet med ubehag, smerter og stress. I alle år har vi med IBD fått høre det samme som resten av befolkningen, ønsker du å ta godt vare på fordøyelsen, så spis ofte og lite. Dette har mange med IBD stilt spørsmål ved i mange år, undertegnende også. For plagene mine er like ille ved en halv skive som ved en middag, så hvorfor skal jeg utsette meg selv for tortur gjennom hele dagen? Hvordan skal fordøyelsessystemet få tid til å hvile? I studio i denne episoden har jeg ei dame som setter spørsmål ved nettopp dette og som er stor tilhenger av periodisk faste og fasting. På en unik, forståelig, morsom og god måte tar Marit oss med på et dykk ned i hennes verden der vi får høre hennes syn på et sundt og godt fordøyelsessystem. Marit Kolby, matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor på Oslo Nye Høyskole har skrevet bok om emnet https://www.friskforlag.no/produkt/hva-og-nar-skal-vi-spise/ og du finner henne på Instagram https://instagram.com/marit_kolby?igshid=MzRlODBiNWFlZA== og på Facebook som Ernæringsbiolog Marit Kolby. : rettelse: avslutningsvis i podcasten nevner jeg feil navn på boken til Marit Kolby. Riktig tittel er: Hva og når skal vi spise.God lytt.E76 Hva vet vi om det å bli eldre med IBD?
25:13Vi skal de fleste oppleve å bli gamle med vår IBD-sykdom. Men hvordan er det egentlig? Hva fungerer? Hva fungerer ikke? Med meg i studio har jeg Arne Schatten og Johny Ferbu fra mage-tarmforbundet. De svarer på spørsmål fra meg om alt fra livskvalitet, pårørende, verdighet, kvaliteten på kunnskapen hos hjemmesykepleie og sykehjem. Vi snakker også om det å ha et godt liv som pensjonist med IBD og hvordan vi kan tilrettelegge for dette. For om vi vil eller ikke, vil det bli en stor bølge av eldre med IBD og hvordan skal vi sikre de best mulig liv? Hva kan de gjøre, hva kan pårørende gjøre? Hva kan pasientforeninger gjøre og ikke minst, hva kan vi forvente at helsearbeiderne gjør? Denne episoden er del 2 av 2, som omhandler tema; IBD har ingen alder. Et tema som er IBD-dagenes tema for 2023. Sjekk ut episode 75, der har jeg med meg overlege og forsker Marte Lie Høivik som tar for seg den medisinske utfordringene vi får når vi bikker 60-65 år.Vil du se alt mage-og tarmforeningen har å tilby deg som syk eller pårørende? Sjekk ut: magetarm.no God lytt.
loading...