Share

cover art for Ljus i ADVENT

RETROREPAN

Ljus i ADVENT

Season 6, Ep. 12

I adventstider ska vi såklart prata belysning och inte med vilka som helst utan med härliga experterna och författarna Jonas Barros Eriksson samt Andreas Siesing som lyser upp avsnittet med sina otroliga kunskaper om allt som strålar!


Andreas letar efter den optimala adventsljusstaken, Jonas kan verkligen allt om lysrör och har börjat plocka fram julsakerna från vinden och Annika blir lättat när hon hör att Andreas ändå hade julstjärnor som pynt i advent.


Vi får höra mycket spännande om lysröret samt om en fantastisk lampa gjord 1938 för Ystad Metall av Hans Bergström, sedermera Ateljé Lyktan.


Annika var också ute i vimlet på Reningsborg secondhand i Partille för att höra hur det kan se ut hemma hos folk inför advent.


Hjärtligt välkommen!

More episodes

View all episodes

 • 5. Nyfiken på NORGE

  53:37
  Nyfiken på Norge är tillbaka i Retrorepan och härliga norgeexperten Mats Linder är med oss och lotsar oss genom norskt glas denna gång, Hadeland glasbruk.Det firas en 99-årig designklassiker som i stort sett ALLA har hemma i någon form.Mats berättar om sina senaste fynd och förklarar för Annika vad en gouache är på ett enkelt sätt. Annika berättar om sitt senaste äventyr där en mängd Ekeby-keramik ingår.Nästan hela Norden är representerat i detta avsnitt, hjärtligt välkommen!
 • 4. BO FAJANS

  58:15
  Keramik i alla dess former från Bo Fajans, eller Bobergs Fajansfabrik som det en gång hette handlar det om i avsnittet. Till min stora glädje är otroligt kunniga Kristina Lindkvist, intendent på Länsmuseet Gävleborg med och förgyller denna fantastiska stund med massor av spännande berättelser om det svenska keramikföretaget som startade upp på 1800-talet.Vi går igenom allt från lergökar, brännvinskrus och snusaskar till Telluskrukor av Ewald Dahlskog samt vackert färgglad keramik i Berit Ternells regi.Maggie Wibom är en formgivare vars öde griper tag i hjärtat. Under hennes korta levnadstid hinner hon göra avtryck i formgivarvärlden samt intryck på Sveriges konung då det begav sig, Gustav V.Hjärtligt välkommen!
 • 3. ATELJÉ LYKTAN

  53:35
  Superproffset på Ateljé Lyktan, författaren till boken "Ljuset ska vara vitt och lysa fritt: historien om Ateljé Lyktan", Johan Jansson är med och vi får tillsammans med honom följa företagets historia från allra första början till idag.Vi får höra talas om lampklassiker från Ateljé Lyktans start på 30-talet till hur de lyckats överleva som företag genom krig och ekonomiska dippar fram till nu.Om hur Hans Bergström lade grunden och hur sedan Anders Pehrson för en krona kom över rubb och stubb. Stor dramatik i lampfabrikens historia!Vilken är storsäljaren? Vilka lampor tillverkas än idag och säljs? Ett är säkert, i år firar företaget 90 år och lyser fortfarande upp tillvaron för oerhört många!Hjärtligt välkommen!
 • 2. Textilier & HERMÈS

  01:01:53
  Tillsammans med underbara retrotygexperten Margareta Backström Öberg från Enköping pratas det i avsnittet om bland det absolut roligaste som finns...textilier! DESSUTOM har Margareta Sveriges största samling av Hermès sjalar och vi får höra om hur hennes passion för sjalarna började och om det finns plats för andra samlingsintressen.Ett gäng glada loppislovers från megaloppisen på Partille arena får vi också bekanta oss med i avsnittet, om vad de spanar efter och om de känner till Hermès.Margareta ger tips om hur man ska ta hand om sina textilier på bästa sätt, vi får bekanta oss med Bohus-stickningar och får veta vad "grevinnedagis" är samt vilka "storfräsarna" är på Antikmässan. Annika minns med värme sin mormor som använda sjalett över sina papiljotter, gärna med ett skumgummiinlägg, när hon skulle vara fin - precis som de flesta kvinnor i mitten av 1900-talet gjorde för att skydda sina frisyrer.Ett tips från Maggan-coachen: "Bra att spara på något som inte är så lätt att hitta, det tar mindre plats och blir billigare".Hjärtligt välkommen!
 • 1. SÄSONGSSTART

  01:05:11
  Ä N T L I G E N är säsong 7 av Retrorepan igång! Det startas storstilat med retrogurun, härliga Lotta Reberg som gäst och snacket går om vad som kan komma att bli nästa pensionssparfynd på andrahandsmarknaden!Maria Gynning gästar också och pratar om sina funderingar.Förutom att rekommendera Stockholms tunnelbana med dess fantastiska konstverk av prominenta konstnärer som konstrunda så tror Lotta starkt på att Stig Lindberg är på väg upp i popularitet igen, Maria tänker att fast telefoni nog inte är så dumt och Annika är sugen på ryamattor och tror att det kommer trenda.Alla är sugna på textilier uppåt väggarna samt brunt mitt ibland alla färger känns inte helt fel. Lotta Reberg summerar året som gick, 2023, och vilka överraskningar på begagnatmarknaden vi fick då!Hjärtligt välkommen!
 • 14. NYÅR - Gott Nytt År

  38:13
  Härliga Maria Gynning är med i studion, hon och Annika försöker komma ihåg vilka loppisfynd som varit de bästa under det gångna året 2023.Maria har börjat få smak för att köpa mer fina kläder på loppis och Annika försöker komma ihåg var hon varit på alla sina loppisrundor, vilket Maria håller reda på, och båda är sugna på att gå på loppis i Ronneby under 2024.Konstnären Lars Gynning samt Fri Form av Elsa Stackelberg är något av det som kommer upp och som det filosoferas om!Vad ligger egentligen högst upp på fyndlistan inför nya året och vilka är nyorden i loppissvängen?Tack från hjärtat att ni varit med denna spännande säsong med alla fantastiska gäster och vi hörs nästa år! GOTT NYTT ÅR!
 • 13. S.A.L Svenska Amerika Linien

  01:16:30
  I denna härliga julspecial om Svenska Amerika Linien har vi besök av ingen mindre än härliga stjärnjournalisten och författaren Britt-Marie Mattsson som åkt många gånger med de vackra båtarna över Atlanten till New York. Otroligt spännande berättar hon om rederiets historia och om människorna ombord.Vi ringer också upp Bo Oskarsson som har Marinmuseet strax utanför Varberg där han har en samling av S.A.L-prylar som anses vara en av världens största, om inte den största.Hur startade det hela upp, vilka var människorna som reste över havet och hur kunde det låta på kajen i Göteborg1935 när julbåten kom till gamla Sverige med långväga, hemvändande resenärer?Hjärtligt välkommen!
 • 11. INGRID ATTERBERG

  47:53
  Stor glädje och ära att ha finbesök i studion av folkkära formgivaren Ingrid Atterbergs dotter journalisten Monika Atterberg samt av intendent Love Jönsson från Rian-museet i Falkenberg.Förutom att få följa Ingrids fantastiska resa som keramiker har vi också fått med loppissnack på ett hörn.Det börjar med ett par som väldigt gärna ville gifta sig med en del hinder att ta sig igenom och där det hela löste sig med ett piano. Formgivarsagan startar med ett litet mobbat barn och en lerklump på balkongen, sedan en målmedvetenhet och nyfikenhet som var få förunnade samt att inte vara rädd för att kavla upp ärmarna och smutsa ner händerna.Formgivardrömmen i lera går via hemslöjd, smutsiga lerbanker och slutar i egen verkstad och folkkär keramik.Detta avsnitt handlar helt om Ingrid Atterberg och om hur det kunde vara att vara kvinna på bruken i början av 1900-talet.Hjärtligt välkommen!