Share

RETROREPAN

Podcast by RETROREPAN - Vintageäventyr & Loppisly…


Latest episode

 • 12. Ljus i ADVENT

  39:30
  I adventstider ska vi såklart prata belysning och inte med vilka som helst utan med härliga experterna och författarna Jonas Barros Eriksson samt Andreas Siesing som lyser upp avsnittet med sina otroliga kunskaper om allt som strålar!Andreas letar efter den optimala adventsljusstaken, Jonas kan verkligen allt om lysrör och har börjat plocka fram julsakerna från vinden och Annika blir lättat när hon hör att Andreas ändå hade julstjärnor som pynt i advent.Vi får höra mycket spännande om lysröret samt om en fantastisk lampa gjord 1938 för Ystad Metall av Hans Bergström, sedermera Ateljé Lyktan.Annika var också ute i vimlet på Reningsborg secondhand i Partille för att höra hur det kan se ut hemma hos folk inför advent.Hjärtligt välkommen!

More episodes

View all episodes

 • 11. INGRID ATTERBERG

  47:53
  Stor glädje och ära att ha finbesök i studion av folkkära formgivaren Ingrid Atterbergs dotter journalisten Monika Atterberg samt av intendent Love Jönsson från Rian-museet i Falkenberg.Förutom att få följa Ingrids fantastiska resa som keramiker har vi också fått med loppissnack på ett hörn.Det börjar med ett par som väldigt gärna ville gifta sig med en del hinder att ta sig igenom och där det hela löste sig med ett piano. Formgivarsagan startar med ett litet mobbat barn och en lerklump på balkongen, sedan en målmedvetenhet och nyfikenhet som var få förunnade samt att inte vara rädd för att kavla upp ärmarna och smutsa ner händerna.Formgivardrömmen i lera går via hemslöjd, smutsiga lerbanker och slutar i egen verkstad och folkkär keramik.Detta avsnitt handlar helt om Ingrid Atterberg och om hur det kunde vara att vara kvinna på bruken i början av 1900-talet.Hjärtligt välkommen!
 • 10. YSTAD METALL

  01:01:20
  Superproffset på Ystad Metall, Jonas Barros Eriksson, är med och förgyller avsnittet. Han berättar allt vi behöver veta om anrika Ystad Metall och lite till.Jonas tycker att utanför säsong är den rätta säsongen för att fynda på loppisar på Gotland och är inte lokalpatriotisk utan gillar Ystad metall ändå, Annika förundras över kvinnorna i industrin då det begav sig och planerar redan loppisresa till Gotland och båda är överens om att ibland behövs det en muta eller två för att familjen ska hänga med på diverse second hand-äventyr.I avsnittet för vi höra om Idoff och Ester som startar upp Ystad Metall, vi för höra spännande berättelser om formgivare såsom Hans Bergström och om hur lätt det är att förväxla järnsmidesljusstakar från samma tidsepok. Hjärtligt välkommen!
 • 9. GEFLE porslinsfabrik & BO FAJANS

  57:29
  Nyfikenheten på Gefle porslinsfabrik och Bo Fajans fick oss att kontakta porslinsproffset Kristina Lindkvist intendent på på länsmuseet i Gävleborg och till vår stora glädje var hon med oss på telefon för att berätta om Gefle porslinsfabrik och Bo Fajans och dess historia...detta vill du inte missa! Fabrikens historia och vilket kom egentligen först Gefle porslinsfabrik eller Bo Fajans? Eugen Trost, hur hamnade han egentligen i Sverige? Detta spännande och så otroligt mycket mer!Maria Gynning är med och pratar loppisfynd, hon har fyndat en bok om fiskar och ett par mattborstar. Annika är på jakt efter jultallrikar och är lycklig över att julsakerna kommit ut på loppisarna och båda är sugna på att ger sig ut på nya loppisäventyr.Hjärtligt välkomna!
 • 8. Nyfiken på NILSJOHAN

  48:20
  Maria Gynning förgyller än en gång podden och vi pratar om sånt vi inte köpte, loppisar i allmänhet och julprylar på loppisar.Maria hade gjort finfina fynd på loppis och fascineras över hur en bok från 1800-talet bara kan kosta 19kr, har fyndat en Pelle vävare-handduk och gillar pepparkaksformar, Annika älskar att smycka sin smörask med Niljsjohans smörbyttehållare och båda tycker att röda Clara kan vara något av det bästa man kan hitta på en loppis.Ironstone och Nilsjohan står på menyn och annan härlig loppisfilosofi!Hjärtligt välkommen!
 • 7. SVENSKT TENN

  59:55
  Svenskt Tenn i våra hjärtan! Här och nu ska alla redan frälsta samt nybörjare på detta fantastiska designerfenomen få sitt lystmäte när superexperten Jenny von Platen är på plats och berättar om hur det hela startade för Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare.Helt otroligt härligt program där Jenny tar oss med tillbaka till början av 1900-talets Sverige och berättar om hur en tuff kvinna då bestämde sig för att starta eget företag...för att sälja tennföremål.Jenny berättar också vad hon hittade senast på loppis och att familjen inte är så förtjusta i småblommigt tyg, Annika är sugen på ett Josef Frank-tyg (vem är inte det) att sätta upp på väggen, alternativt en ryamatta och båda är rörande överens om att mycket färg och keramik är väldigt roligt just nu!Hjärtligt välkommen!
 • 6. RETROFILOSOFI

  58:43
  Repan hade den stora glädjen att ha härliga experten på modern design Jenny von Platen som gäst, otroligt roligt. Vi filosoferar runt retro, vad begreppet innebär och vad är egentligen skillnaden på retro och vintage?Jenny skulle gärna lära sig att väva och fläta korgar och inspirerar med "nya" namn i keramikvärlden, Maggie Wibom och Jerk Werkmäster, Annikas lycka över nyloppade Gråsten-filten blev inte långvarig och båda är stora älskare av textilier av varierande slag. Retro i all ära, men här blev det mycket snack även om annat "livsviktigt" från andrahandsmarknaden!Hjärtligt välkommen!