Share

cover art for Kunstnere kommer til Åfjord - for 10. året på rad!

Fylkespodden

Kunstnere kommer til Åfjord - for 10. året på rad!

Season 2, Ep. 53

Drar du til Stockøya i Åfjord i september, så er sjansen stor for at du møter på en gruppe internasjonale kunstnere som sammen utvikler et nytt kunstverk. Og sjansen er også stor for at du blir en del av dette kunstverket! For kunstnerne er i dialog med både mennesker og natur i en hel måned der de gjør et dypdykk inn i omgivelsen rundt Stokkøya. Og dette skjer for 10. år på rad!


Bak denne kunstsatsingen står åfjordsbedriften Bygda 2.0 - et selskap som skaper en attraktiv landsby på Stokkøya der det utvikles arkitektur, møteplasser, mat, kunst og kultur. Deres filosofi er at man slik skaper et unikt bo - og arbeidsmiljø for næringsliv og forskning.


Møt Ingrid Langklopp, daglig leder i Bygda 2.0, kurator og kunstner Kirsten Bertelsen og kunstner Georgia Gendall fra Cornwall i England. Sammen gir de oss et knippe unike historier.

Les mer på www.bygda20.no


Programleder: Ketil Hustad

More episodes

View all episodes

 • 117. Setter klimaet i spill

  16:01
  Landbruket i Norge står for rundt ni prosent av Norges samlede, direkte klimagassutslipp. Det jobbes nå aktivt for å få ned dette utslippet, og fra 2020 til 2030 er det bestemt at landbruket skal kutte fem millioner tonn CO2-ekvivalenter. På Mære landbruksskole i Steinkjer har en av lærerne utvikla en metode for å beregne utslipp fra hver enkelt gård, og ikke minst hvordan utslippene kan reduseres ved å ta ulike grep. Dette gjøres gjennom noe som heter Klimaspillet. Her handler det om å finne ut hvor store utslipp en selv har på en gård. Deretter kan en se hvordan eksempelvis en økning av antall dyr vil slå ut i utslipp.Også eiendomsavdelingen i Trøndelag fylkeskommune har vært med på utviklingen av spillet.Lektor på Mære landbruksskole, Gunnar Larsen, har utviklet spillet og i denne podkasten får du høre hvordan han har jobbet med spillet.Sjekk ut spillet her
 • 116. Troll 2 inntar Trondheim!

  25:12
  Norske troll er i vinden som aldri før - og akkurat nå skjer det store ting i Trondheim på dette området. Netflix er nemlig i gang med oppfølgeren til suksessfilmen Troll - en film som ble verdens mest sette ikke-engelskspråklige filmen noensinne. Filmen produseres av norske Motion Blur og rundt 150 personer er nå i Trondheim for å sikre gode opptak til filmen. Fylkespodden har snakket med filmkommisjonær i Midgard Film Commission, Solveig Sigmond Ræstad. Hun koordinerer det store prosjektet som har landet i Trondheim nå.Sammen med filmansvarlig i Trøndelag fylkeskommune, Marit Bakken, snakker vi om betydningen av å få så store filmproduksjoner til Trøndelag.Intervju ved Ketil Hustad
 • 115. Gratis hjelp til bedrifter som sliter

  22:56
  Mange opplever tøffe økonmiske tider akkurat nå. De som driver bedrifter i Trøndelag er intet unntak. Gjennom 2023 økte nemlig antall konkurser sammenlignet med året før, og Trøndelag er i konkurstoppen i Norge bare slått av Nordland Men alt er heldigvis ikke bare helsvart, og det er også hjelp å få for bedrifter som sliter.En av gratistjenstene tilbys av Trøndelag fylkeskommune og Karrieresenteret. De som jobber her gir deg hjelp og veiledning i arbeidslivet. Karrieresenteret i Trøndelag hjelper deg på flere områder, og i tidligere episoder av Fylkespodden har vi fortalt deg hvordan de veileder enkeltpersoner og flyktninger.I dagens episode ser vi på hvordan de gir karriere-veiledningstjenester til arbeids- og næringsliv. Står det egentlig så ille til som vi tror?Gjester i dagens sending er seniorrådgivere i Trøndelag fylkeskommune, Brit Flatås og Per Jorulf Overvik samt markedskoordinator i Nav, Arnfinn Aksnes
 • 114. Elsker å stå på scenen

  22:09
  Turnéteatret i Trøndelag er for tiden på reise gjennom Trøndelag med stykket Juvikfolket av Olav Duun. Det står én person på scenen, og dette er ingen ringere enn Hildgunn Eggen. Hun har mottatt så mange priser at det i seg selv kunne vært en egen podkastepisode!Selv om hun har rundet 70 år og offisielt er pensjonert har hun fortsatt mye å gi på scenen. Du skal derfor ikke se bort fra at Eggen kommer til å dukke opp på flere scener i tiden framover.Juvikfolket spilles fram til 17. marsLes mer om stykket på Turnéteatrets hjemmesider Programledere i denne episoden er Ketil Hustad og Håvard Zeiner.
 • 8. På hemmelig oppdrag

  16:35
  22. september 1941 skal fiskeskøyta Vita frakte flyktninger og militært personell fra Norge til Shetland. Men ferden over Nordsjøen går ikke som planlagt. Tyskerne har nemlig fått nyss om transporten og tar opp jakten. - Båten gikk i et bakhold og ble beskutt av tyske vaktbåter. Noen i besetningen kastet seg i sjøen og prøvde å stikke av, men de ble tatt alle sammen, sier seniorrådgiver i Trøndelag fylkeskommune, Hans Marius Johansen. Fagpersonen som bidrar i denne episoden er Hans Marius Johansen ved seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune. I dag er det Kystmuseet i Sør-Trøndelag som har ansvar for skøyta som tjenestegjorde både på alliert og tysk side under krigen. Fylkespodden - Historiske skildringer fra Trøndelag er en serie i åtte deler produsert av Trøndelag fylkeskommune. Serien er laget i samarbeid med seksjon kulturminner i fylkeskommunen. Denne seksjonen jobber blant annet med formidling av kulturarv i fylket. Medvirkende i serien er Tore B. Granås, Anna Josefine Kvaløsæter, Ketil Hustad og Håvard Zeiner.  
 • 7. Gjemt i gravrøysa 

  16:37
  Det er mars 1945 og andre verdenskrig går mot slutten. På Statsbygda i Indre Fosen spring en tysk soldat for livet. Han har flyktet fra forlegninga der han bor, og leter etter et sted å gjemme seg. Til slutt finner han en gravrøys fra eldre jernalder. Gjemmestedet bidrar til at soldaten overlever. De store gravrøysene på Slakken i Indre Fosen er i dag mest kjent som gravminner over kjente og kjære. Røysene er godt synlige fra sjøen, og for sjøfarende skulle røysene være et signal om at «her bor det folk inne på land». - Personen som reddet det tyske soldaten skrev ned historien som så er gjenfortalt av lokalbefolkningen i Statsbygd. Hvor det ble av soldaten etter freden kom 8. mai er det ingen som vet, men at han reddet livet er helt sikkert, sier arkeolog i Trøndelag fylkeskommune, Kristin Prestvold. Fagpersoner som bidrar i denne episoden er Hans Marius Johansen og Kristin Prestvold ved seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune.Fylkespodden - Historiske skildringer fra Trøndelag er en serie i åtte deler produsert av Trøndelag fylkeskommune. Serien er laget i samarbeid med seksjon kulturminner i fylkeskommunen. Denne seksjonen jobber blant annet med formidling av kulturarv i fylket. Medvirkende i serien er Tore B. Granås, Anna Josefine Kvaløsæter, Ketil Hustad og Håvard Zeiner.  
 • 6. Åtte millioner skrei 

  23:51
  På det meste kom over 1600 båter for å fiske på Sør-Gjæslingan i Nærøysund kommune. Rundt åtte millioner skrei ble fisket opp fra de rike fiskeforekomstene på slutten av 1500-tallet. Fiskeværet ble da også kalt lille Lofoten. Tar du turen ut til det nedlagte fiskeværet i dag, har du mulighet til å sove på samme sted som yrkesfiskerne gjorde for mange hundre år siden.  Allerede på 1980-tallet tenkte en vern gjennom bruk. Fiskeværet er nå ført tilbake slik det en gang var med åtte rorbuer. -Det å bo i rorbu her ute er ganske spesielt. På kvelden blir det stummende mørkt klokka 2300. Da skrus dieselaggregatet som gir strøm av. Så har du naturlig nok havutsikt på alle kanter, sier seksjonsleder på Kystmuseet Norveg i Rørvik, Kristin Kjønsø.    Fagpersonen som bidrar i denne episoden er Kristin Kjønsø ved Kystmuseet RørvikFylkespodden - Historiske skildringer fra Trøndelag er en serie i åtte deler produsert av Trøndelag fylkeskommune. Serien er laget i samarbeid med seksjon kulturminner i fylkeskommunen. Denne seksjonen jobber blant annet med formidling av kulturarv i fylket. Medvirkende i serien er Tore B. Granås, Anna Josefine Kvaløsæter, Ketil Hustad og Håvard Zeiner. 
 • 5. Spektakulære funn 

  18:04
  Minst 200 graver blir funnet i Orkdal i 1916. I gravene ligge, i tillegg til beinrester, kammer, nåler, kniver og pilspisser. Det er arkeolog Theodor Petersen som avdekker de mange gravene som er et av de mest spektakulære gravfunnene fra eldre jernalder i Norge. Funnene er i dag kjent som Meldalsfunnene. - Dette er en av de få gravplasser som stammer fra eldre til yngre jernalder som er fullstendig gravd ut. I gravene er det heller ingen luksusgjenstander som smykker og våpen som en har funnet i andre graver fra denne tidsperioden, sier arkeolog i Trøndelag fylkeskommune, Ingvild Sjøbakk. Hvorfor dette ikke var i gravene er fortatt uvisst, men kanskje har det ikke vært behov for å markere seg med prangende graver. Fagpersonen som bidrar i denne episoden er Ingvild Sjøbakk ved seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune. Fylkespodden - Historiske skildringer fra Trøndelag er en serie i åtte deler produsert av Trøndelag fylkeskommune. Serien er laget i samarbeid med seksjon kulturminner i fylkeskommunen. Denne seksjonen jobber blant annet med formidling av kulturarv i fylket. Medvirkende i serien er Tore B. Granås, Anna Josefine Kvaløsæter, Ketil Hustad og Håvard Zeiner. 
 • 4. Magi i hula 

  15:34
  De første sporene av menneskelig aktivitet Solsemhula på Leka er fra år 1700 før vår tidsregning. I denne hula har mennesker holdt til i 1500 år. Sannsynligvis har det også foregått religiøse ritualer her. Det er også funnet forkullede beinrester i hula, noe som tyder på at hula kan ha vært et offersted. Men det er svært begrenset kunnskap om hva som faktisk kan ha hendt her inne - Folk har funnet disse hulene og søkt inn i dem. Først som ly. Men vi vet nesten ingenting om hva som har skjedd her inne, sier arkeolog i Trøndelag fylkeskommune, Lars Forseth. Fagpersonen som bidrar i denne episoden er Lars Forseth ved seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune. Fylkespodden - Historiske skildringer fra Trøndelag er en serie i åtte deler produsert av Trøndelag fylkeskommune. Serien er laget i samarbeid med seksjon kulturminner i fylkeskommunen. Denne seksjonen jobber blant annet med formidling av kulturarv i fylket. Medvirkende i serien er Tore B. Granås, Anna Josefine Kvaløsæter, Ketil Hustad og Håvard Zeiner.