Share

cover art for #8 Fremtidens skønhedsideal

Apollopodden

#8 Fremtidens skønhedsideal

Hvad er et skønhedsideal? Hvilke skønhedstendenser opstår der i en krisetid, som vi i dag oplever med en verdensomspændende pandemi? Og vigtigst af alt; hvordan forsker man i fremtiden - og har vi grund til at frygte den?

Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og foredragsholder, gæster Apollopodden for at gøre os klogere på skønhedsidealer, den teknologiske udvikling og hvordan vi bruger vores udseende som en udtryksform. Hun tager os med på en spændende rejse ind i fremtiden og gør os blandt mange andre ting klogere på fremtidens udtryksapparet: vores helt egen Avatar!

More episodes

View all episodes

  • #15 Børneopdragelse

    01:06:15
    Der findes ligeså mange måder at opdrage børn, som der findes forældre. Mange nybagte forældre vil højst sandsynligt blive mødt af et utal af eksperter, holdninger og meninger om, hvordan den ‘rigtige’ opdragelse ser ud. Derudover vil mange blive opslugt af nervøsiteten og præstationsangsten ved at have ansvaret for et barns opdragelse. Hvordan ser den gode opdragelse egentlig ud i praksis? Og hvordan tilegner man sig disse redskaber, hvis man har en følelse af, at man selv havde en dårlig opdragelse. I dette afsnit af Apollopodden gør børnepsykolog, Charlotte Diamant, os klogere på børneopdragelsen. 
  • #14 Psykopati

    01:02:03
    Vi slynger om os med prædikatet ‘psykopat’ om folk der deler bizarre holdninger eller handler yderst irrationelt. Men der skal altså væsentlig mere til, for at ryge i kategori med de 1-4 % danskere, der reelt set lider af personlighedsforstyrrelsen psykopati og dermed er bogstavelige psykopater. Psykopater kendetegnes oftest på deres gennemgribende sjælelige afstumpethed, deres samvittighedsløs og mangel på personlig moral - men på trods af dette, kan de være svære at gennemskue ude i den virkelig verden, i sociale sammenhænge og i topposten på arbejdspladsen. Henrik Day, speciallæge i psykiatri, vil denne episode hjælpe os ind i hovedet på en psykopat og lære os at bruge prædikatet korrekt.
  • #13 Parforhold

    57:54
    Et parforhold er ikke lutter røde roser og uafbrudt sex på køkkenbordet. Det er først og fremmest en relation mellem to mennesker som ønsker at udgøre et par; men hvordan er det lige, at man med størst succes splejser to individer sammen således de kontinuerligt elsker, respekterer og rummer hinanden - også syv år senere i relationen? At finde, pleje og holde på kærligheden er ikke nemme opgaver men ikke desto mindre utrolig livsbekræftende, hvis ikke livsvigtige, for mange, hvorfor vi i dialog med parterapeut, Katrine Axholm, gennemgår et par af de væsentligste kriterier for en højere succesrate i kærlighedens navn.
  • #13 Parforhold Quiz

    19:29
    Med udgangspunkt i 400 mennesker (vores lyttere) der deltog i en quiz vedrørende deres præferencer i parforhold, hvad de tiltrækkes af og om utroskab er tilgiveligt, kommer vores ekspert, Katrine Axholm, i den varme stol og skal gætte, hvad der er blevet svaret.
  • #12 Stockholm Syndromet

    48:19
    Begrebet, Stockholm Syndromet, stammer fra et gidseldrama som fandt sted tilbage i 1973 under et røveri i den svenske Kreditbank, i Stockholm. Syndromet er en psykisk tilstand, faktisk en reaktion som var kendt længe før ovenstående hændelse, som dækker over ofre for kidnapning eller indespærring mod egen fri vilje, som med tid udvikler sympati - og eller et forhold, til deres kidnappere/gidseltagere. Denne episodes ekspert, Michael Bruun, har i sit virke som krisepsykolog haft med ofre for Stockholm Syndromet at gøre og vil nu gøre os klogere på tilstanden samt de psykologiske dynamikker bag.
  • #11 Børnepsykologi

    53:03
    At have brug for at se og tale med en psykolog er ikke kun et behov for unge og voksne - det kan også være nyttigt for børn og deres forældre, hvis de i hjemmet gennemlever omvæltende udfordringer, psykisk eller fysisk vold, misbrug, skilsmisse eller anden form for omsorgssvigt. Psykolog, Charlotte Diamant, hjælper os med at blive psykologisk klogere i børnehøjde og kommer bl.a. ind på, hvad marginaliseringen kan have af betydning for barnets naturlige robusthed på den korte og længere bane samt hvilken indflydelse forældreskabet har på barnets udvikling.
  • #10 Ondskab

    54:17
    Ondskab er personifikationen af det onde i verden; altså bevidst at tilføre andre fysisk (eller psykisk) skade eller smerte. Men løber denne ondskab kun i blodet på en seriemorder? Eller er det noget vi alle kan udvikle? Og hvorfor er ondskab så fascinerende en størrelse, på trods af at begrebet er fyldt med så meget lidelse og ødelæggelse. I denne episode har vi ekspert, Sebastian Richelsen, inde til en snak om ondskab med hans tidligere erfaring i politiet og efterfølgende i arbejdet som journalist, med særlig fokus på true crime og seriemordere. 
  • #9 Stoicisme

    01:18:18
    Hvad er stoicisme? Hvordan kan de antikke principper fra den oldgamle filosofi, hjælpe os med at leve et bedre liv i dag? Hvordan kan stoisk filosofi give os ro i styrke? Og vigtigst af alt: hvordan finder vi ro i en støjende verden?

Niels Overgaard, forfatter til bogen ‘’Det hele handler ikke om dig’’, gæster Apollopodden for at gøre os klogere på stoisk filosofi og går samtidig igennem de 5 principper, han skriver om i sin bog. Vi bliver klogere på, hvorfor og hvordan morgenrutiner kan forbedre vores dag - og om hvorvidt stoicismen i dag har relevans.