Share

cover art for 72. Kunstig intelligens: Et eventyr eller et mareritt?

Smart forklart

72. Kunstig intelligens: Et eventyr eller et mareritt?

AI, eller KI som det heter på norsk, er på alles lepper for tiden - og enkelte er redde for hva smarte maskiner kan bety for fremtiden vår. Men hvor intelligent er kunstig intelligens? Og har vi noe å frykte?


I denne episoden blir skuldrene dine forhåpentligvis litt senket, mens vi forklarer hvordan kunstig intelligens fungerer.


For den største fellen vi kan gå i er å være altfor redde, mener KI-ekspertene Signe og Trond Runar. De har en klar mening om hvordan dette kan bli til et eventyr, i stedet for det marerittet noen frykter.


Mer om SINTEFs forskning på kunstig intelligens kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/


Gjester:

Signe Riemer-Sørensen, forskningsleder i SINTEF med doktorgrad innen astrofysikk, og med AI som sin spesialitet.


Trond Runar Hagen, digitaliseringsdirektør i SINTEF og forskningssjef for en solid gjeng med AI-forskere.


Programleder: Aksel Faanes Persson


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)






More episodes

View all episodes

 • 98. Automatisering av norske havner

  38:43
  Daglig spiller havnene våre en slags tetris og kabal med containere som skal inn og ut av Norge. Og noen av havnene løser fortsatt dette med penn og papir. Med digitalisering vil det bli mye mer effektivt, og vi kan flytte enda flere varer over på den miljøvennlige sjøveien. Moss Havn er på god vei dit!Følg prosjektet AutoPort her: https://www.sintef.no/prosjekter/2023/autoport-ai-optimering-av-havnelogistikk-og-administrasjon/ Gjester: Øystein Høsteland Sundby, havnesjef i Moss HavnMarialena Vagia, seniorforsker SINTEF Programleder: Aksel Faanes Persson Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Send oss det du har på hjertet av ris, ros og gode innspill til smartforklart@sintef.no :)
 • 97. Grønn skipsfart

  36:44
  Skip frakter hele 80 prosent av verdenshandelen, og målt i utslipp er skipsfarten som verdens sjuende største land. Det er kjempemye! Hvordan kan vi få denne viktige skipsfarten grønn?Her kan du lese mer om sjøkartet for grønn skipsfart: https://www.sintef.no/siste-nytt/2024/fire-steg-til-a-kutte-utslipp-fra-skip/ Og her kan du dykke ned i hele rapporten: https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/handle/11250/3114807 Sjekk også gjerne episoden "Seilene gjør comeback i skipsfarten" i arkivet vårt!Gjest: Gunnar Malm Gamlem, prosjektleder SINTEF Ocean.Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Rop ut til smartforklart@sintef.no om du har ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om :)
 • 96. Det neste store steget for kunstig intelligens

  29:25
  Dagens KI er både artig og nyttig. Men om kunstig intelligens skal hjelpe oss med de store samfunnsutfordringene, må vi få maskinene til å forstå den fysiske verdenen vår. Det er maskinene rett og slett ikke intelligente nok til å forstå ennå.Gjester om hybrid KI: Halvor Lund, senior dataanalytiker i Statnett. Sølve Eidnes, KI-forsker i SINTEF. Signe Riemer-Sørensen, forskningsleder for KI i SINTEF. Her kan du følge prosjektet PhysML, som står bak workshop-en vi snakker om i denne episoden: https://www.sintef.no/prosjekter/2023/struktur-basert-maskinlaring-for-fysiske-systemer/  Mer om forskning på kunstig intelligens finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/kunstig-intelligens/  Programleder: Aksel Faanes Persson Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 95. Geotermisk energi: Kan vi benytte oss mer av jordas indre varme?

  31:09
  Lytter Jennie lurer på hvorfor det ikke snakkes mer om geotermisk energi som en av løsningene på energifronten. Det er et veldig godt spørsmål, og i denne episoden forklarer forskerne hvordan vi kan bruke jordas indre varme her oppe på overflaten!Les mer om varmelagring her: https://www.dn.no/innlegg/fjernvarme/sesonglagring/energieffektivitet/innlegg-varmelagring-kan-gi-byer-viktig-stromsparehjelp/2-1-1256847Gjester: Hanne Kauko (seniorforsker SINTEF Energi) og Trond Andresen (seniorforsker SINTEF Energi).... og som om vi lover i episoden: Her er NRKs slow motion-video av Hannes breakdance :) https://tv.nrk.no/serie/oeyeblikket/sesong/1/episode/32/avspiller Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no!
 • 94. Strålingssensorer: Teknologien som hjelper oss å se det usynlige

  36:42
  (In English: "Radiation sensors: The technology that helps us see the invisible") Overalt rundt oss er det stråling! Og selv om det kan høres farlig ut, så er det veldig nyttig for oss. I denne episoden får vi høre hvordan strålingssensorer hjelper oss i alt fra å bekjempe sykdommer til å ta bilder med mobilen.OBS! Denne episoden er på engelsk / ATTENTION! This episode is in EnglishMer om strålingssensorer finner du her: https://www.sintef.no/en/expertise/digital/microsystems-and-nanotechnology/radiation-sensors/ og her: https://www.sintef.no/siste-nytt/2023/teknologien-som-lar-oss-se-det-usynlige/Mer om sensorer kan du lese her: https://www.sintef.no/fagomrader/sensorer/Gjester:Dirk Meier, CTO at IDEASAngela Kok, senior research scientist at SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)
 • 93. Sirkulære verdikjeder: Plastsøppel fra oppdrett kan bli en ressurs

  20:30
  Årlig lager havbruksnæringa opptil 29 000 tonn plastavfall, og altfor lite av dette blir gjenbrukt og resirkulert. I stedet for å bli sett på som søppel, bør det heller brukes som en ressurs - og det er vi på god vei til å lykkes med!Les mer om Pocoplast-prosjektet her: https://www.sintef.no/prosjekter/2020/pocoplast-pathways-to-sustainable-post-consumer-plastics-in-aquaculture-page/Mer om forskning på sirkulær økonomi finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/sirkular-okonomi/Gjester:Eli Fyhn Ullern (forsker i SINTEF) og Henrik Brynthe Lund (førsteamanuensis NTNU).Programleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epedemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 92. Overskuddsvarme: Energi som ikke bør gå til spille

  29:28
  50 prosent av energibruken i Norge går til oppvarming. Samtidig forsvinner mengder tilsvarende 10 prosent av energibruken rett ut i lufta, i form av overskuddsvarme som kunne blitt brukt til noe nyttig. Men hvordan fanger vi denne varmen og hva kan vi bruke den til? Det forklarer Petter i denne episoden!Les mer om hvordan forskningssenteret HighEFF jobber for å gjøre norsk industri best i verden på energieffektivisering: https://www.sintef.no/projectweb/higheff/Gjest: Petter Røkke, forskningssjef SINTEF EnergiProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller forslag til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 91. Mikrobrikker (3:3): Gir treffsikre svar om helsa di på rekordtid

  33:36
  Tenk om du kunne fått svar på om du er frisk eller ikke med en gang du blir bekymret for din egen helse. Slik det fungerer nå må du da dra til legen, ta noen tester, disse sendes videre til analyse - og så får du kanskje svar etter noen dager. I framtida kan du slippe denne ventetida, samtidig som sykdom kan avsløres på et mye tidligere stadium enn i dag.Gjester: Michal Mielnik, forskningsleder SINTEFElizaveta Vereshchagina, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonHurra for MiNaLab som er 20 år i år! Les mer om forskninga vår på mikrobrikker her: https://www.sintef.no/fagomrader/mikrobrikker/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros eller forslag til hva vi bør snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
 • 90. Mikrobrikker (2:3): Kunstig intelligens og sensorer med lysets hastighet

  32:57
  Klarer vi å temme lyset - altså få lyset til å gjøre det vi vil - er det en døråpner for neste generasjon mikrobrikker. Det vil blant annet gi oss raskere og mer energieffektiv KI, og mye bedre sensorer enn vi har i dag.Mer om det i denne andre av totalt tre episoder i vår mini-serie om mikrobrikker (anbefales å høre førsteepisoden før du lytter til denne)!Er du ekstra spent på Chris sin forklaring om usynlighetskapper? Spol deg fram til 25 minutter og 40 sekunder ut i episoden, så serveres den der :)Hurra for MiNaLab som er 20 år i år! Følg lenka for å lese mer om stedet midt i Oslo, der det forskes på, utvikles og produseres mikrobrikker: https://www.sintef.no/laboratorier/minalab/Er du over snittet interessert i sensorer? Da må du gjerne sjekke ut konferansen vår The Sensor Decade 2024: https://sensordecade.com/Gjester:Daniel Nilsen Wright, seniorforsker SINTEFChristopher Dirdal, forskningsleder SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)