Share

cover art for Kommuneplanen

Bysnakk

Kommuneplanen

Season 2, Ep. 1

Kommuneplanen blir høstens snakkis og engasjerer bredt i næringskjeden av byutviklere, men har den blitt et dokument man trenger juridisk embedseksamen for å forstå? 

- Vi tar for oss intensjonen, innholdet og utfordringene, og har, for sikkerhets skyld, invitert to advokater til et dypdykk i planens juridiske implikasjoner. 


Dagens gjester er Henrik Taubøll, advokat og partner i advokatfirmaet Haavind, og Anne Sofie Bjørkholt, advokat og partner i advokatfirmaet BAHR. 


Vel overstått sommer, og velkommen tilbake til (nok en nerde-episode av) Bysnakk

More episodes

View all episodes

  • 6. Støy, til glede og besvær

    25:50
    Er byliv bare støy?For noen er svaret ja og for andre er det nei, men for de fleste er det tja. Det kan være utfordrende å være nabo når bylivet summer døgnet rundt, og det er kanskje like vanskelig å drive bar når naboklagene kommer på rekke og rad.Men, i byene har både bolig og fest livets rett, og gatelivet er ofte en villet utvikling. Hvem er det egentlig som må føye seg? Hvordan reguleres dette i planleggingen av byrommene og hva kan man gjøre politisk og som utbygger for å unngå slike konflikter? Alt dette får du kanskje svar på i dagens episode av Bysnakk. En utelivslegende har møtt seg selv i døra og i studioet møter han også en bydelsoverlege til diskusjon. Dagens gjester er Morten Dreyer, leder i sameiet vannkunsten, og Neelam Anjum, bydelsoverlege i bydel Frogner.
  • 5. Områdeplan Skøyen

    25:00
    Blir kutepunktutvikling egentlig knute-på-tråden-utvikling når Områdeplanen på Skøyen får sette rammene? Områdeplanen for Skøyen er vedtatt, men hvordan skal den egentlig tolkes? Blir det boliger? Blir det by? Blir det vern? Blir det noe som helst? Vi har invitert to utviklere for å «rante» om planen, og dagens gjester er Marianne Tvenge i Fram Eiendom og Bjørnar Johnsen fra Oslo House. 
  • 5. Marianne Borgen

    25:12
    Politikk er utgangspunktet for dagens episode, men bak politikken står et menneske med mye Oslokompetanse og en frontfigur for en samlet by. Etter åtte år som Oslos ordfører har Marianne Borgen (SV) gitt ordførerkjedet videre.En levende Oslo-legende er dagens gjest i Bysnakk.
  • 4. Stygt innfall, eller vellykket infill? Geitmyrsveien 34.

    24:53
    Bygget har vært kalt Darth Vader-huset, og det debateres hist og her om det er stygt, eller fint.Vi snakker om Geitmyrsveien 34.Våre to gjester er uenige, men ikke nødvendigvis om husets kvaliteter. Om det er stygt, eller fint. -Men kanskje om estetikken og intensjonen.Dages episode tar for seg både mijøpsykologi, -hvordan huset påvirker omgivelsene, bygget, og den omdiskuterte nye arkitekturens plass i det moderne Oslo.I studioet har vi utvikler og beboer, Nikolaos Farmakis og arkitekt i Austigard Arkitektur, Tor Austigard.Velkommen til en ny episode av Bysnakk.
  • 3. Overvannsproblematikk

    24:51
    NB! Det slutter nok ikke å regne med det første.Været blir mer og mer ekstremt med tiden, og som byer er vi nødt til å ytterligere tilpasse arkitekturen for å håndtere det. Store mengder vann omgjør gater til elver og kjellere til badebasseng, men bak blant annet en estetisk, god utforming av både regnbed og flomveier, står et engasjert fagfelt som hjelper oss med å håndtere de store mengdene regn vi har sett den siste tiden. Nedbørsmengdene denne sommeren har satt overvannshåndtering på dagsordenen for flere av oss, og i dagens episode har vi invitert to eksperter for å diskutere problemstillingen; hvordan påvirker nedbør byen, og hvordan kan det brukes som en ressurs fremfor å være et ødeleggende resultat av utvikling? Dagens gjester er Even Bakken, landskapsarkitekt og gruppeleder for park og uterom i Norconsult, og Kathrine Omnia Strøm, fagansvarlig for bærekraftig landskapsarkitektur i Asplan Viak. Velkommen til Bysnakk.
  • 2. Hvordan skaper vi gode nabolag?

    27:22
    Vi lader opp til Oslo Urban Week, og i dagens Bysnakk tar vi for oss de gode nabolagene: Mekanismene, rammene og folkene som skaper dem.Helene Gallis har lenge vært en ledende skikkelse innen stedsutvikling, og jobber nå som prosjektutvikler i FoU og faglig leder for medvirkning og sosial bærekraft i Fragment. Samsaya Sharma er artist, låtskriver, mangfoldsleder og nabolagsentusiast. - To gode naboer vi har invitert til oss for å snakke om hvordan man skaper sosiale omgivelser vi trives i og ønsker å leve i.NB! Samsaya kan du se som programleder, sammen med Emil Paaske, under Oslo Urban Week-arrangementet, Chrisetunity Unpluged, allerede 12.September. 
  • 61. Høyhusplanen - er den for puslete?

    25:03
    Høyt ruver de og skeptiske vi er.Høyhusplanen forventes politisk behandlet i august, og imens har Bysnakk invitert "halve rådhuset", representert ved byutviklingsutvalgets Line Oma (AP) og Haakon Riekleles (V), for å diskutere hva som skurrer, og hva som fungerer i planen.Hvor mye bør defineres og hvordan skal vi utnytte byen på best mulig måte? Får vi de gode prosjektene på de riktige stedene med en strategi slik den ser ut i dag?Svaret får du kanskje i dagens episode av Bysnakk.
  • 60. T-banen

    26:13
    T-banen! Den brer seg over byen vår og bringer folk fra utkanten til sentrum, fra jobben til marka, og omvendt. For mange representerer T’en storbyen, men er den fremdeles en god løsning for utvikling i nåtiden? Skal byen spres utover, slik vi har gjort siden 60-tallet?Professor Carlos Moreno argumenterer for at byen, fremfor å være et nettverk av tilbud, bundet sammen av infrastruktur og mobilitetsløsninger, skal være et nettverk av landsbyer der man kan dekke alle sine behov innenfor en radius av 15minutter gange, eller på sykkel. -En modell som har fått mye oppmerksomhet etter covid-pandemien. 15-minuttersbyen gir kanskje god og effektiv livsførsel, men er den egentlig overførbar til Oslo?Erlend Grøner Krogstad har skrevet boken T-banen, Sporene som skapte storbyen, og sammen med Ola Skar, fagsjef for areal og transport i Ruter, diskuterer vi T-banens rolle i fortiden, nåtiden og fremtiden.