Share

cover art for IT-säkerhet med Daniel Sörlöv från Microsoft

Sveriges IT-chefer

IT-säkerhet med Daniel Sörlöv från Microsoft

Season 1, Ep. 1

I detta avsnitt pratar vi om hur vi kan skydda våra IT-system från hackers och hur vi kan jobba proaktivt för att känslig data inte ska hamna i orätta händer. Vi tar upp fall där mycket gick snett och pratar om hur stor kompetens vi har i Sverige när det kommer till cybersäkerhet.  Är vi och staten uppdaterade när det kommer till dessa frågor?


Daniel Sörlöv, Identity and Information Protection Specialist på Microsoft, är en erfaren föreläsare både i Sverige och internationellt. Han är en uppmärksammad teknisk expert och rådgivare som främst arbetar med säkerhet, efterlevnad och förtroende både i det publika och privata molnet.

More episodes

View all episodes

 • 5. Den distribuerade arbetsplatsen med Oscar Berg

  35:19
  I detta avsnitt: Den hybrida arbetsplatsen är numera inte ett framtidsscenario eller en organisatorisk idé utan snarare vardag för alla moderna företag. Samtidigt som tekniska lösningar och digitala plattformar gör distribuerat arbete smidigt dyker det nya - mer intermänskliga - utmaningar upp. Vi har därför bjudit in en expert på ledarskap i distribuerade miljöer både ur ledarens och medarbetarens perspektiv. Varmt välkomna till dagens avsnitt av “Sveriges IT-chefer” - en samtalspodd producerad av oss på Telavox och som riktar sig till alla som jobba med IT-frågor. Oscar Berg är digital strateg, verksamhetsdesigner och känd från podden “Digitalt samarbete”.
 • 4. Det digitala arbetsplatsen med Andreas Lännerberg

  56:42
  I detta avsnitt: De senaste två årens världspandemi har kanske för evigt förändrat vår syn på arbetsplatsen, så hur kan och ska företag anpassa sig till det allt mer digitaliserade samhället? Vi har pratat med Andreas Lännerberg, en av grundarna till Meetio, ett företag som tar fram smarta, enkla och pålitliga lösningar för den moderna arbetsplatsen. Dags för ett lite längre avsnitt av Sveriges IT-chefer för att runda av säsong 2!Om Andreas Lännerberg:Andreas är Founder och Head of Meetio hos Logitech. Han var tidigare IT-chef på CRM-företaget Lime som tröttnade på problemen med möten och mötesrum. Tillsammans med Linus Karnland, Johannes Bolvede och Christian Natt och Dag utvecklade de den mötesbokningsmjukvara som idag är Meetio.
 • 3. Den moderna IT-chefen med Magnus Andersson

  35:26
  I detta avsnitt: Hur har IT-chefens roll förändrats i takt med det allt mer digitaliserade samhället? Och hur kommer den här rollen att se ut i framtiden? Kring detta samtalar vi med Magnus Andersson CEO på InfraSight Labs, en person som dagligen arbetar med att förbättra och effektivisera IT-chefens vardag genom den egna innovationen vScop.Om Magnus Andersson:Magnus är CEO på SaaS-bolaget InfraSight Labs i Malmö och har en bakrund som Product Manager på både Nokia och Sony Ericsson i bagaget.
 • 2. Säkerhet och Internets sju nycklar med Anne-Marie Eklund Löwinder

  36:15
  I detta avsnitt: Säkerhet på Internet! Vi följer upp vårt avsnitt med Åsa Schwarz genom att prata med den svenska nyckelbäraren Anne-Marie Eklund Löwinder om allt som har med säkerhet på internet, infosec och cyber security att göra. Anne-Marie har med sin erfarenhet många spännande och insiktsfulla poänger att dela med sig av.Om Anne-Marie Eklund Löwinder:Anne-Marie är vår svenska pionjär inom internet, säkerhetsexpert på internet och på att skapa säkerhetskulturer. Hon är också en av nyckelbärarna till de sju nycklarna till internet.
 • 1. Missing People och hjälporganisationens digitalisering med Samuel Persson

  26:33
  I detta avsnitt: Missing People - en av Sveriges största rikstäckande organisationer som engagerat tusentals svenskar i hela landet och som hjälpt många förtvivlade anhöriga att få svar har de senaste åren gjort en spännande digitaliseringsresa. I detta avsnitt pratar vi med ordförande Samuel Persson kring Missing Peoples arbete och hur digitala kommunikationslösningar kan underlätta arbetet i en ideell verksamhet.Om Samuel Persson: Samuel är styrelseordförande för Missing People och till yrket senior consultant på företaget IT-informa. Dessutom är han tidigare ordförande för dataföreningens södra krets.
 • 4. Modern IT-kompetens med Vanja Tufvesson från Tengai & Pink Programming

  29:40
  I detta avsnitt: Modern IT-kompetens - vad innebär detta? Vi står inför ett stort kompetensglapp då prognosen för 2022 säger att vi kommer behöva c:a 70 000 utvecklare. Samtidigt har universitet och utbildningssäten svårt att rekrytera och motivera tillräckligt stor och diversifierad grupp med nya studenter. Vanja Tufvesson har sedan ett par år tillbaka påtalat detta och har med sin erfarenhet många insiktsfulla poänger.Om Vanja Tufvesson: Vanja är en problemlösare och social entreprenör. Utöver sin roll som CTO på Tengai unbiased är hon medgrundare av Sveriges största nätverk för kvinnliga kodare, Pink Programming. Vanja har sju års erfarenhet som utvecklare på små och stora bolag, i Sverige och utomlands (Danmark, Italien, Indien, Australien) och har i grunden en utbildning som civilingenjör Teknisk matematik från LTH. På sitt CV har hon flera prestigefyllda utmärkelser såsom; Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2019 (DI digital), en av Veckans Affärers 101 supertalanger 2018 och en av Sveriges Bästa utvecklare (IDG 2016).
 • 3. Digital transformation med Peter Söderlin från Stadsbostäder

  39:11
  I detta avsnitt: Digital transformation! Hur går man från att administrera en verksamhet byggd på pärmar, papper och pennor till en integrerad digital lösning? Vilka fallgropar finns det, och vilka är de största vinsterna med att arbeta digitalt. Peter Söderlin tog, tillsammans med sin syster, över Stadsbostäder, grundat av deras far. I och med det skiftet påbörjades också en stor digital transformation som han idag gärna berättar mer om. Om Peter Söderlin: Peter tog över VD-rollen för Stadsbostäder för drygt 10 år sedan. Han driver företaget idag tillsammans med sin syster Katarina Söderlin. De är båda uppväxta i Stadsbostäders anda och har som unga arbetat både som fastighetsskötare och receptionister inom bolaget. Peter har varit operativt verksam inom bolaget sedan 2012 efter några års arbete utomlands i större internationella bolag.
 • 2. Modern cybersäkerhet med Åsa Schwarz från Knowit

  25:34
  I detta avsnitt pratar vi om De sju nycklarna till Internet och modern cybersäkerhet, Internet of Things och AI. Spridda över alla världsdelar finns det sju digitala nycklar som innehåller en liten del av en superkod. Minst fem av dem och dess väktare måste samlas på en bas i USA för att tillsammans återskapa den nödvändiga huvudnyckeln som gör att internet fungerar som det ska. Tänk på det nästa gång du är ute och surfar...Åsa Schwarz är Head of Business Development & PR på Knowit Cybersecurity & Law samt svensk författare som skriver kriminalromaner, skräck och mystik översatt till sjutton språk. Åsa skriver också krönikor på ämnet säkerhet och utsågs till Årets Säkerhetsprofil 2017.