Share

cover art for #3.3 - Waarom bestaat er geen kRomkommer?

Wetenschapje (8+)

#3.3 - Waarom bestaat er geen kRomkommer?

Season 3, Ep. 3

◈ In het land van de komkommers is er weinig verscheidenheid. Komkommers zijn allemaal even groen, even recht en even dik. Leen trekt haar regenbotjes aan en gaat samen met Hans Bruyninckx en Kristof Van Stichelen de boer op. Ze schuppen zich een antwoord naar de vraag: Waarom bestaan er geen kRomkommers? 


◈ Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.

◈ Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Wetenschappers: Hans Bruyninckx en Kristof Van Stichelen • Achter de schermen: Koen Brandt, Ann Desmet, Katarina Martynowski, Linde Verlooy, Pieter-Jan Vinckx, Marijke Guetens.


◈ Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Vlaco.

◈ Wetenschapje is een productie van Het Geluidshuis.


More episodes

View all episodes

 • 6. #5.6 - Hoeveel is 1 miljoen?

  06:03
  Is één miljoen liter water evenveel als 1 miljoen confetti snippers? En wat betekent 1miljoen luisteraars? Zonder rekenmachine, maar mèt professionele teller Telma, zoekt Leen het uit. 🗣️ Leen Renders🎛️ Bram Coumans🖌️ Sam Vanbelle👊🏼 Katarina Martynowski, Laure Budts, Marijke Guetens en Pieter-Jan Vinckx.💙 Deze aflevering kwam tot stand met steun van alle luisteraars, waarvoor een dikke dikke dank. 🎧 Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • 5. #5.5 - Kan je vrienden worden met een chatbot?

  17:06
  🗣️ Leen gaat in duet met een chatbot Leni. Samen walsen ze door de wereld van artificiële intelligentie, bijgestaan door computerkenner Steven Latré. 💻 Samen ontdekken ze hoe chatbots zoals chatgpt werken. Of hun serenade ook valse noten kent, hoor je in deze aflevering. 🗣️ Leen Renders🎛️ Bram Coumans🖌️ Sam Vanbelle🧠 Steven Latré👊🏼 Katarina Martynowski, Laure Budts, Marijke Guetens en Pieter-Jan Vinckx.💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Imec.🎧 Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • 4. #5.4 - Kunnen bomen praten?

  18:32
  🌳 Net zoals diep inademen, is bomen knuffelen is extreem rustgevend. Of die bomen kunnen voelen en praten, zoekt Leen voor je uit. 🍃 Samen met Koen neemt ze geen blad voor de mond en zetten ze een boom op over bomen. En of ook bomen geen blad voor de mond nemen, is nog maar de vraag …  🗣️ Leen Renders🎛️ Bram Coumans🖌️ Sam Vanbelle🧠 Koen Es👊🏼 Katarina Martynowski, Laure Budts, Marijke Guetens, Julie Schmeits en Pieter-Jan Vinckx.💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Plantentuin Meise. 🎧 Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • 3. #5.3 - Waarom zoemen muggen?

  15:54
  Bzzzzzzzzz… PATS! 🦟 Muggen: ze zoemen, bijten en laten jeukende bultjes achter. Vind jij ze ook zo irritant? Leen alvast wel. 🤬 Daarom haalt ze de pieren uit de neus van biologe Isra om het nut van de mug te achterhalen. Of Isra een muggengeheugen heeft of niet kom je te weten in deze aflevering. 🧐 PS: Isra weet zot veel over muggen hoor!🗣️ Leen Renders🎛️ Bram Coumans🖌️ Sam Vanbelle🧠 Isra Deblauwe👊🏼 Katarina Martynowski, Laure Budts, Marijke Guetens en Pieter-Jan Vinckx💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.🎧 Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • 2. #5.2 - Welke ogen moet een zelfrijdende auto hebben?

  16:50
  🔎 Leen wrijft het stof uit haar ogen, neemt een kijkje binnen in een oogbol, en richt haar lens op de auto van de toekomst. 🚗 Ze neemt plaats naast Ilja Ocket en krijgt inzicht in de wereld van camera’s en andere sensoren.🗣️ Leen Renders🎛️ Bram Coumans✍🏻 Sam Vanbelle🧠 Ilja Ocket👊🏼 Katarina Martynowski, Laure Budts, Marijke Guetens en Pieter-Jan Vinckx💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Imec.🎧 Wetenschapje is een podcast van Het Geluidshuis over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.
 • 1. #5.1 - Waarom vinden wij net ongezond eten het lekkerst?

  16:59
  🍽 Wat is jouw lievelingseten? 🍟 Leen roert in de potten en schuift haar voeten onder tafel met Anne en Jos. Ze verorberen samen info over de voedingsdriehoek, staan stil bij de belangrijkste voedingsstoffen en prijzen gezonde spijzen aan. 🥕🥒🥦 Smul mee op wetenschapje.be.🎧 Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.👏🏼 Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Wetenschappers: Anne Rochtus en Jos Vinckx • Achter de schermen: Katarina Martynowski, Laure Budts, Pieter-Jan Vinckx en Marijke Guetens🖌 Illustratie: Sam Vanbelle💙 Deze aflevering kwam tot stand met de inhoudelijke steun van UZ Leuven en de financiële steun van Novo Nordisk.🎙 Wetenschapje is een productie van Het Geluidshuis.
 • #5.0 - Leen wordt Leni

  00:55
  Het vijfde seizoen van Wetenschapje komt eraan! We voeren irritante muggen op, leren kijken door een camera én een nieuwe host neemt het over van Leen. Natuurlijk presenteren we dit alles op een auditief bedje van gezonde sla. Komkommer alles over te weten vanaf 1 november. PS: De nieuwe host heet Leni en is artificieel gestuurd. Of Leen dat leuk vindt, is nog maar de vraag. Maar zeker leuk: Bram doet nog steeds het licht uit.🎧 Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.👏🏼 Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Achter de schermen: Katarina Martynowski, Marijke Guetens, Laure Budts en Pieter-Jan Vinckx.🖌 Illustratie: Sam Vanbelle🎙 Wetenschapje is een productie van Het Geluidshuis.
 • 7. #4.7 - Hoezo, kanker?

  19:18
  🥴 Kanker is een ziekte waar momenteel een hoop helden tegen vechten. 🚑 Hoe we het krijgen en wat we ertegen kunnen doen, onderzoekt Leen samen met kinderhemato-oncologe Anne. En samen met psychologe Trui straalt ze zich een weg door alle gevoelens die kanker teweeg brengen. 💪🏼 Een pittige aflevering over moedige strijders voor moedige luisteraars!🎧 Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.👏🏼 Concept en regie: Leen Renders • Klank en muziek: Bram Coumans • Wetenschappers: Anne Uyttebroeck en Trui Vercruysse • Achter de schermen: Katarina Martynowski, Shana Van den Broeck, Pieter-Jan Vinckx en Marijke Guetens.🖌 Illustratie: Sam Vanbelle💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Het Leuven Kankerinstituut.🎙 Wetenschapje is een productie van Het Geluidshuis.
 • 6. #4.6 - Kost het 1 euro om een 1 euromuntstuk te maken?

  18:16
  💶 Pingping, dinero, money! Jackpot! 💸 ‘Geld moet rollen’ hoor je wel eens. Maar klopt dat wel? En wat is geld eigenlijk? Leen en Jonas zwemmen deze aflevering in bankbiljetten en geldstaven, en buigen zich over financiële muntstukk… euh vraagstukken. Een aflevering rijk aan kennis!🎧 Wetenschapje is een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar.👏🏼 Concept en regie: Leen Renders • Hulp scenario: Koen van Deun • Klank en muziek: Bram Coumans •  Wetenschappers: Jonas Vandenbruaene (Nationale Bank van België), Esther Hendrickx (Argenta) en Jo Brouns (Vlaams Minister van Economie)  • Achter de schermen: Katarina Martynowski, Shana Van den Broeck, Pieter-Jan Vinckx en Marijke Guetens .🖌 Illustratie: Sam Vanbelle💙 Deze aflevering kwam tot stand met de steun van Argenta.🎙 Wetenschapje is een productie van Het Geluidshuis.