Share

cover art for Svartmetall og nasjonalromantisk raseri. Bokbad med Helge Kaasin 

NB:arrangement

Svartmetall og nasjonalromantisk raseri. Bokbad med Helge Kaasin 

Ep. 212

Svartmetallen er ikke så barnslig som den kan se ut til på overflaten, sier forfatter og filosof, Helge Kaasin. Norske svartmetallband har bruker norrøn mytologi, nasjonalromantisk kunst og dikting, og 1900-tallets store filosofer og blander det inn i sin musikk og poesi. Kaasin har skrevet boka "Snø og granskog - nasjonalromantisk raseri og ideologi i norsk svartmetall" for Nasjonalbiblioteket og i denne samtalen med arrangementansvarlig Ida Pallin Bostadløkken, forteller Helge Kaasin om hvor raseriet kommer fra og hvorfor han selv er dratt mot den okkulte musikken. 

More episodes

View all episodes

 • Festtale til hipsteren

  30:03
  I sin «Festtale til hipsteren» tek musikar, skribent og medievitar Torgny Amdam oss med bak biletet av dei utspjåka posørane og inn i hipsteriet som ei drivande kulturkraft. Det er fort gjort å setje folk i bås. Då kan vi le av dei, ta avstand frå dei eller herme etter dei. I foredragsserien «Festtaler» ber vi kjende og kunnskapsrike folk om å halde talar til dei kjæraste stereotypiane våre.  
 • Handverkaren og skravleklassen: panelsamtale

  01:35:42
  I denne panelsamtalen skal vi diskutere romantiseringa og nedvurderinga av den store arbeidsgruppa: handverkaren.Med oss i panelet har vi sosiolog og elektrikar Jørn Ljunggren, snikkar og forfattar Ole Thorstensen og murar og kroppsbyggar Lise-Marie Sommerstad. Statsvitar og samfunnsredaktør for E24, Torbjørn Røe Isaksen, leier samtalen.
 • Svartmetallen og nittitallet. Panelsamtale

  01:04:07
  Kva var det som skapte grobotn for eit så ekstremt kulturuttrykk som svartmetallen? Kjetil Manheim var med på å starte det legendariske bandet Mayhem, filosof Helge Kaasin har skrive boka Snø og granskog – språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall og kommentator i Aftenposten Nazneen Khan-Østrem var redaktør for boka «Dødsarkiv». I denne samtalen, leia av musikkjournalist og redaktør Audun Vinger, leiter dei etter koplinga mellom tidsånda, historia og musikken. Kvifor trefte svartmetallen unge tenåringshjarte så hardt, og kva idear låg bak den særeigne norske svartmetallen? Opptaket er frå 15.04.2023.
 • Lyden av svartmetall. Panelsamtale

  58:27
  Musikkprodusent Eirik «Pytten» Hundvin og gitarist i Enslaved, Ivar Bjørnson, spiller av lydklipp og forteller om innspillingen av det legendariske svartmetall-albumet Frost. Det ble spilt inn i Grieghallen studio i 1994, og sammen med komponist, musiker og produsent Erlend Mokkelbost kaster de lys over hvorfor dette albumet holder seg så godt. Opptaket er fra 14.09.2023  
 • Da Norge deporterte jødene. Foredrag ved Nora Savosnick

  30:40
  I et spesialskrevet essay for Nasjonalbiblioteket snakker fotojournalist Nora Savosnick om det kjente bildet som amatørfotograf Georg W. Fossum tok idet lasteskipet Donau forlot Vippetangen 26. november 1942. Savosnicks morfar var en av de 532 jødene som ble arrestert og deportert, og Nora reflekterer over hvem som fotograferte hva under holocaust. Før foredraget hører vi Cecilie Løveids dikt "Vippetangen. Redningsoperasjon", lest av skuespiller Maria Austgulen. Opptaket er fra 26.11.2023 og fotografiet til Fossum er et av nøkkelobjektene i vår faste utstilling "Opplyst"  
 • Hanna Resvoll-Holmsen: forskerpioner og naturverner

  59:49
  Hanna Resvoll-Holmsen var den første kvinnen som reiste på eget feltarbeid til Svalbard. Hennes viktige bidrag til forskningen på arktiske vekster og særegne uttrykksmåte i skrift og foto viser oss at hun var en av de aller viktigste polarforskerne. Hør journalist og forfatter Sigri Sandberg, paleontolog og forsker Lene Liebe Delsett og litteraturviter Anka Ryall. Den ledes av en av Norges mest dedikerte lesere av øko- og naturlitteratur, bokansvarlig i Morgenbladet Bernhard Ellefsen. 
 • Middelalderens verdenskart. Da øst var opp.

  01:06:19
  Middelalderens verdenskart var skjematiske og minner nærmest om kakediagrammer. Den enkle formen bygget imidlertid på tidens vitenskap og inneholder et vell av informasjon. Hva forteller så disse kartene oss om middelalderens kunnskap om verden?  I dette foredraget forteller karthistoriker Benedicte Gamborg Briså hvordan en liten skjematisk tegning kunne romme hele verden.
 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Om den norske tenkemåten av Georg Johannesen

  59:44
  «Om den norske tenkemåten» av Georg Johannesen holdes for å være en av nasjonens fremste sakprosautgivelser. I dette opptaket kan du høre forfatter Vigdis Hjorth, skuespiller Carl Martin Eggesbø og lærer og skribent Mohamed Abdi snakke om den sagnomsuste mannen og essaysamlingen.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 12.12.2023
 • Nasjonalbibliotekets lesesirkel: Den som henger i en tråd av Nini Roll Anker

  52:14
  Nasjonalbibliotekets lesesirkel, Mohamed Abdi, Vigdis Hjorth og Carl Martin Eggesbø leser seg gjennom tre bøker fra norsk, litterær kanon. Mohamed Abdi valgte seg boka «Den som henger i en tråd» av Nini Roll Anker. Boka skal visstnok være en av de første romanene som tematiserer illegal abort - i tillegg til å være en gripende og viktig bok om arbeiderkvinners kår i fabrikkene i Norge på 30-tallet.Denne episoden er et opptak av et arrangement som fant sted på Nasjonalbiblioteket den 17.10.2023