Share

cover art for #28 EXPERTAVSNITT! SKILJER SIG ADHD HOS KVINNOR OCH MÄN? - Lotta Borg Skoglund

ADHD-Podden

#28 EXPERTAVSNITT! SKILJER SIG ADHD HOS KVINNOR OCH MÄN? - Lotta Borg Skoglund

Ep. 28

Skiljer sig ADHD hos kvinnor och män? Varför är det vanligare att ADHD hos kvinnor upptäcks senare än hos män? Varför bedrivs det mindre forskning om kvinnlig ADHD och vilka konsekvenser kan det leda till på kort och lång sikt? I dagens avsnitt av ADHD-podden är Lotta Borg Skoglund tillbaka i podden som är aktuell med sin nya bok “ADHD- från duktig flicka till utbränd kvinna”.


Lotta Borg Skoglund är forskare, överläkare, psykiatriker, allmänläkare, föreläsare och författare. Dessutom är hon grundare till SMART-psykiatri- nästa generations neuropsykiatrimottagning. Lotta forskar på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och hennes avhandling handlar om samsjuklighet eller behandling vid neuropsykiatrisk problematik och samtidigt skadligt substansbruk och beroendesjukdom. 


Glöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3

Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden! /Josefin


Hello & follow:

instagram.com/adhdpodden

facebook.com/adhdpodden

hello@adhdpodden.se

Adhdpodden.se

More episodes

View all episodes

 • 30. #30 OM SYNEN PÅ ADHD I SKOLAN - med Linda Svensson

  01:05:16
  Hur är kunskapen om ADHD och NPD inom skolan och lärarkåren? Finns fördomar och hur är synen på ADHD hos elever? Vad kan man göra själv som lärare för att bättre anpassa utbildningen för elever med NPF? Ett avsnitt om synen på ADHD i skolan med Linda Svensson.Glöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden! /JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.seLinda är utbildad förskollärare och idrottslärare. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga. Förutom Lindas jobb som förskolelärare är hon aktivt engagerad i NPF-frågor men hon jobbar också hårt för att uppmärksamma och sprida kunskap om sjukdomen “PANS”. Hon är även handplockad som barnombudssamordnare där hennes roll innebär att strategiskt utveckla och implementera arbete för barnens bästa.
 • 29. #29 Nemo Hedén - HAR JAG ADHD ELLER INTE? 3,5 års väntan på utredning

  01:06:10
  Har Nemo Hedén ADHD eller inte? Han har väntat 3,5 år på en ADHD-utredning och sökte hjälp när han blev förälder för första gången. Väntan har inte varit det värsta, utan det är istället vårdens bemötande. Det här är ett avsnitt inför att eventuellt få en ADHD-diagnos och om när vägen dit leder till frustration. Men också om utmaningarna som kommer med att bli förälder.Glöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden! /JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.seNemo Hedén var tidigare känd som den skandalomsusade dokusåpaprofilen som 2015 gjorde en helomvändning och blev nykter och drogfri. Idag har Nemo varit clean i över 5 år och har sedan dess lämnat den mörka tiden bakom sig och istället fokuserat på att sprida kunskap om hur han tagit sig dit han är idag. Han driver en av landets största intervjupoddar “Nemo Möter” som senast i år blev nominerad till årets intervjupodd. Förutom det föreläser han om sin resa för ungdomar, är författare till självbiografin “INGEN” och nu senast har han startat en till podd tillsammans med Magnus Hedman “Hedén Hedman - en beroendepodd”
 • 27. #27 EXPERTAVSNITT! OM SÖMNPROBLEM OCH STRESS - Arbetsterapeuten

  45:23
  Många med ADHD lider av sömnproblem och stress i vardagen. Arbetsterapeuten Johanna Hillgren på Novista gästar podden för att diskutera vilken hjälp man kan få av en arbetsterapeut. Vi diskuterar hur tyngdtäcken kan hjälpa att hantera sömn och stress och hur man går tillväga för att få ett tyngdtäcke förskrivet som hjälpmedel om man har ADHD/ADD.Avsnittet är i samarbete med kunskapsföretaget Novista som sedan 2013 har jobbat med tyngdprodukter såsom fibertäcken men även andra tyngdhjälpmedel. Novistas tyngdtäcken är hjälpmedel som går att få förskrivna via vården för att få hjälp med sömnen eller att varva ner. Läs mer på Novista.seGlöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden! /JosefinHello & follow:Instragram: adhdpoddenFacebook: adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.se
 • 26. PODDEN TILLBAKA! - Josefins strategier för att hantera karantänen

  24:48
  ADHD-Podden är äntligen tillbaka och Josefin berättar om varför ni har fått vänta på nytt avsnitt så länge. Överallt nämns Corona/Covid-19 och vardagen har förändrats för oss alla. Om vi har känt oss rastlösa, distraherade eller orosfyllda är det inte konstigt att det förstärks av att vi just nu behöver leva livet annorlunda. Josefin delar med sig av sina tips för att få vardagen att fungera. Glöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden! /JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.se
 • 25. #25. OM ADD & ASD/ASPERGERS med MATTIAS ANNWALL

  50:31
  ADHD-Podden är tillbaka!(!!!) Och Mattias Annwall gästar för att berätta om hur diagnoserna ADD och ASD/Aspergers kan krocka med varandra. Vi pratar om att påfrestas av små som stora förändringar, om att känna sig utanför, om specialintressen och om utbrändhet när energin inte räcker till.Glöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden!/JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.se
 • 24. #24. USEL IMPULSKONTROLL - Jonna Trillkott, Socionom

  01:12:34
  En cancerdiagnos ledde till en livspaus i Jonnas liv och hon valde att göra en ADHD-utredning. I sitt yrke som socionom hade hon tidigare tänkt tanken- att hon screenar högre på skattningsskalorna för ADHD än hennes patienter. Vi diskuterar hur hennes rastlöshet och usla impulskontroll har påverkat hennes liv.<3 Avsnittet är i samarbete med appen Mindler, som möjliggör videosamtal med en legitimerad psykolog.Ladda ner Mindler i AppStore eller Google Play och kom i kontakt med en psykolog redan samma dag. Läs mer på mindler.seGlöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden!/JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.se
 • 23. #23. NÄR LIVET FÖRÄNDRAS - Christin Edmark - Läkaren med ADHD

  01:05:00
  Josefin träffar läkaren och föreläsaren Christin Edmark, som driver plattformen Kom så flyger vi, igen och diskuterar hur man tacklar stora förändringar i livet men också om att bli negativt bemött inom vården. Christin har tidigare gästat ADHD-Podden i avsnitt 1.<3 ADHD-Podden sponsras av appen Mindler, som möjliggör videosamtal med en legitimerad psykolog.Ladda ner Mindler i AppStore eller Google Play och kom i kontakt med en psykolog redan samma dag. Läs mer på mindler.seGlöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden!/JosefinFoto: Nino RamsbyHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.seHon är läkare, har levererat sjukvårdstjänster till TV-produktioner jorden runt, fått en ADHD-diagnos i vuxen ålder, startat en plattform för att sprida kunskap om ADHD och dessutom varit livshotande sjuk. Christin Edmark har nått ut till tusentals personer genom sina hyllade radio-och podcastinslag ”läkaren med ADHD”. Hon är grundare av plattformen "Kom så flyger vi" där hon sprider kunskap om att fungera och inte bara prestera med ADHD. Inom vård och omsorg, på arbetsplatser och i skolor föreläser hon om ADHD genom föreställningar i berättande form med egenproducerad musik. Och snart är hon aktuell med en kommande bok om ADHD som ges ut av natur och kultur. 
 • 22. #22. EXPERTAVSNITT! OM ADHD-UTREDNING & BEHANDLING med Lotta Borg Skoglund, Överläkare - Del 2

  42:21
  Vad kan man förvänta sig av en ADHD-utredning? Hur behandlas ADHD-symtom? Och hur fungerar egentligen de olika läkemedel som ordineras för ADHD? Lotta och Josefin diskuterar ADHD-utredningar men också behandling av ADHD.ADHD-Podden sponsras av appen Mindler, som möjliggör videosamtal med en legitimerad psykolog.Ladda ner Mindler i AppStore eller Google Play och kom i kontakt med en psykolog redan samma dag. Läs mer på mindler.seGlöm inte att följa ADHD-Podden i sociala medier (@adhdpodden) och spread the knowledge <3Massor av kärlek, tack för att ni finns och lyssnar på podden!/JosefinHello & follow:instagram.com/adhdpoddenfacebook.com/adhdpoddenhello@adhdpodden.seAdhdpodden.seLotta Borg Skoglund är forskare, överläkare, psykiatriker, allmänläkare, föreläsare och författare. Dessutom är hon grundare till SMART-psykiatri- nästa generations neuropsykiatrimottagning. Lotta är utbildad vid Karolinska Institutet i Stockholm och har bland annat publicerat en avhandling 2015 med ämnet ADHD och samsjuklighet med missbruk och beroende.