Share

cover art for Digital Food Quality - reprise

30 minutter inn i fremtiden

Digital Food Quality - reprise

Season 3, Ep. 24

I år skal vi starte med med mat, eller rettere sagt matkvalitet. For dagens gjest heter Jens-Petter Wold og han er forsker og leder et stort internasjonalt prosjekt finansiert av forskningsrådet som heter “Digital Food Quality”. Dette er en litt nerdete prat, og det handler om bruk av sensorer, AI, data og analyse for å i førsteomgang finne metoder for å måle matkvalitet i produksjon, men som også skal se på hvordan man kan bruke den dataen man fanger til å optimalisere hele verdikjeden. Dette handler om bærekraft og om hvordan vi kan produsere mer effektivt, riktigere og blant annet sørge for langt mindre svinn for eksempel.


Jens-Petter har studert elektro på NTH eller NTNU som jo nå heter, og har blant annet jobbet med lys og matkvalitet. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Ås, og i dag skal vi altså snakke om mat.  

More episodes

View all episodes

  • 2. AI i balanse: Veien mot et ansvarlig fremtidssamfunn

    29:47
    I dag her jeg besøk av Alex Moltzau som er Senior AI Policy Advisor at NORA – The Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium  - og vi snakker om hvordan Norge og resten av verden kan navigere i AI-revolusjonen, sikre innovasjon samtidig som vi beskytter individets rettigheter. Vi skal diskutere viktigheten av etikk, politikk, og samfunnsnytte i AI-utviklingen.
  • 1. Digitale Visdommer: AI's rolle i barns læring

    31:49
    Sammen med Professor Celest Kidd skal vi utforsk hvordan kunstig intelligens former fremtidens læringslandskap for barn. En dypdykk i AI's potensial og utfordringer i utdanning. Celest er professor ved UC Berkeley.
  • 3. AI i Næringslivet: Navigering av Norges digitale fremtid

    31:06
    Elin Hauge er AI og forretningsstrateg, og i denne samtalen fokuserer vi på hvordan norsk næringsliv kan tilpasse seg og utnytte potensialet av kunstig intelligens for økonomisk vekst, samtidig som den adresserer utfordringene med datakvalitet og behovet for kritisk tenkning i møte med AI-generert innhold.
  • 4. Balansen mellom teknologi og tillit: Fremtiden for journalistikk

    32:41
    Gard Steiro er sjefsredaktør i VG. I denne samtalen snakker vi om at journalistikkens fremtid ligger i balansen mellom å tilpasse seg teknologisk utvikling, som kunstig intelligens, og å bevare tilliten gjennom ærlighet og åpenhet om journalistiske prosesser.
  • 8. Vi må slutte å føle at det er et rovdyr som jager oss!

    30:10
    Dagens gjest er Cyber jurist og Günder og hun heter Samina Vabo Ansari. Samina er veldig opptatt av globale trender, det geopolitiske bildet, teknologi, bærekraft og hvordan alt dette påvirker mennesker og samfunnet vi lever i.I dag skal det handle om frykt og spesielt om frykten for at teknologi skal erstatte meg? Men kommer den til å gjøre det, eller er dette en mulighet vi bør omfavne og utnytte på best mulig måte?
  • 7. Bli enda mer nerd og koble mer av

    35:38
    I dag har jeg besøk av en pianist og jazzmusikker. Han heter Ole Fredrik Norbye. Han er utdannet ved Grieg Akademiet og er første lektor på NLA Høyskolen. I tillegg har han en MBA i ledelse og han har forsket på kreativitet og er veldig veldig opptatt av nettopp det. I dag snakker vi om kreativitet naturligvis og hva det er og kanskje litt om hva det ikke er og hvorfor det er viktig og hvordan du kan bli mer kreativ.
  • 6. Kunstig intelligens for alle og over alt

    36:42
    Kunstig intelligens i alle former og fasonger snakkes det om nå. Og aller mest snakker vi om det som klassifiseres som Generativ AI og som har evnen til å skape nye ting basert på det den har blitt trent opp på og på inputen vi mennesker gir den. I dag har jeg besøk av en gammel kollega. Han har i mange mange år vært researcher hos Gartner hvor bla. kunstig intelligens var en av spesialitetene. Nå har han akkurat starten i ny jobb som bare handle om AI. Han heter Magnus Revang og vi snakker om AI og mye annet gøy.
  • 5. Vi må bruke mindre og bruke det om igjen

    32:43
    Vi bruker opp ressursene våre så vi må bruke mindre og vi må bruke annerledes så vi kan bruke det om igjen. I tillegg blir tilgangen på menneskelige ressurser mindre så vi må også produsere varer og tjenester på en smartere måte enn før. En som er god på dette er Preben Carlsen, og han er på besøk hos meg i dag.
  • 4. En systemøkonom

    33:33
    I dag skal vi snakke om sirkulær økonomi, om samarbeid og om nye forretningsmodeller og måter å gjøre ting på. Gjesten min er fra Æra Stratigic Innovation og heter Marie Storli,